Közérzet / Kultúra / Életmód · 2022.03.29.

Csendnapok – Második csendhétvége

A Művészetek Háza Veszprém és az ITTMOST Kör idén tavasszal is várja a Csendnapok iránt érdeklődőket. A már megtartott első alkalom után még további két hétvégén – pénteken és szombaton – várják a feltöltődni vágyókat.

A második csendhétvége vendége Perczel-Forintos Dóra professzor, a SOTE Klinikai Pszichológia Tanszékének vezetője lesz. Április 1-jén, pénteken 17 órától a Dubniczay-palotában Mindfullness a megpróbáltatások idején címmel tart előadást.

Nem ért még véget a pandémia, a szomszédunkban háború van, gazdasági válság előtt állunk – hatalmas teher ez mindegyikünknek. Hogyan tudjuk elviselni? Tudunk pozitívak maradni? A válaszok megfogalmazásához, azok megéléséhez nyújt segítséget a szakember.


A Csendnapok második hétvégéje 2-án, szombaton 15 órától csendsétával, közös lazítással folytatódik. Gyülekező új helyszínen, a Fricska előtt (Miklós utca 10.).

8-án és 9-én, a harmadik csendes hétvégén szintén tartalmas programot kínálnak a szervezők. Pénteken 17 órától ugyancsak a Dubniczay-palotában Hegyeshalmi László képzőművésszel és Fazekas Gergely zenetörténésszel beszélget Herth Viktória. Másnap, szombaton, csendkóstoló kálváriajárásra invitálják az érdeklődőket, akik Nagy Nándor devecseri plébános vezetésével a márkói és a magyarpolányi kálváriákat látogathatják meg.

Milyen az, amikor a kálváriát vasúti sín szeli ketté? Márkón megtörtént, hogy hidat emeltek a sínek fölé. A magyarpolányi kálvárián 153 lépcsőn kell felmenni. Van ennél magasabb? Az egyikben festett kerámiaképek, a másikban festett faszobrok láthatóak. Mi a kálváriák jelentősége a vallásban és a kultúrtörténetben? Mindezekről szó esik majd a kálváriajáráson, a Három Tavaszi Csendhétvége utolsó programján. Indulás különjáratú autóbusszal 14 órakor a Köd utcai parkolóból, hazaindulás 17-18 óra között. Részvételi díj felnőtteknek 2500, diákoknak és nyugdíjasoknak 2000 forint. A program regisztrációhoz és a részvételi díj előzetes befizetéséhez kötött. A díj befizethető a Dubniczay-palota vagy a Csikász Galéria jegypénztárában keddtől vasárnapig 10-től 17 óráig.

Fotó: Veszprémkukac


[fbcomments]