Közérzet · 2020.12.02.

CSENDES TŰZIJÁTÉK – Stresszmentes szilveszter a kutyáknak

Itt a megoldás ami elsimíthatja a pirotechnikai szerelmesei és a kutyatartók közti ellentétet. Úgy is mondhatnánk: a csendes tűzijáték a kutyát se zavarja. És persze van egy jó tanács egy ismert és kedvelt kutyaiskola vezetőjétől: „azok a kutyák, amelyeket be szoktak a viharban engedni a házba, nem akarnak kifelé menekülni”. Ez igaz a tűzijáték idejére beengedett kutyusokra is.

A csendes tüzijáték nem csak azoknak a kutyatulajdonosoknak jó, akik amúgy is időben felkészülnek az ünnepi tüzijátékok hatásaira, de azok számára is hatalmas segítség, akik amúgy nincsenek teljesen tisztában, hogyan viselkednek kedvenceik ilyen helyzetben, vagy pedig tudják, hogy kimondottan félnek a tűzijátékokkal járó hanghatásoktól – nyilatkozta Kolozs Noémi, a Kutyaduma kutyaiskola és központ vezetője. – Régebben jobban fel lehetett készülni az ünnepekre, de ma már olyan sokan petárdáznak és tűzijátékoznak az ünnepi időszakokban, hogy ez szinte lehetetlen, így hatalmas előrelépés lenne ha egyre többen inkább a csendes tűzijátékot részesítenék előnyben.

A kisállatok és a kutyatartók iránt érzett elkötelezettség vezérelte ezen a téren a hazai tűzijáték piac legnagyobb forgalmazóinak egyikét. A cég évek óta kereste azt a megoldást, ami egyszerre adja az ünnepi élményt emelő látványos fényhatásokat, ugyanakkor nem rémiszti halálra házi kedvenceinket. Az újfajta pirotechnikai eszköz lényege, hogy képes visszaadni a megszokott tűzijáték élményét, ugyanakkor hanghatásaiban meg sem közelíti azt.

Nem tartalmaz bontó- és hanghatású töltetet a látványhoz, csak a kilövése jár kisebb hanggal, ami nem haladja meg egy öregebb autó beindításának hangját – mondta Pataki István pirotechnikus. – Ennek köszönhetően nem idézi elő azt az „akusztikai zaj stressz” jelenséget, ami bánthatja házi kedvenceink érzékeny és kifinomult hallását. A földtől 2–20 méteres távolságra emelkedő csendes fényünnep használatát az olaszországi Parma megyében található Collecchio városban már rendeleti úton be is vezették, és a tapasztalatok szerint azt igen pozitívan fogadták mind a tűzijáték rajongók, mind a helyi kutyatartók. Ezért mi is arra kérjük a tűzijáték szerelmeseit, amenyiben tehetik, legyenek kicsivel több figyelemmel a kutyatartókra, és válasszák a csendes tűzijátékot!

Hozzászólások

hozzászólás