Közérzet · 2022.01.06.

Csatornafedél – Majdnem elnyelte a föld a lányt

A lány jókedvűen igyekezett a barátaihoz szilveszter estéjén. Mint utóbb kiderült, épp a szomszédunkba. Pár lépésre volt már csak a kaputól, amikor megnyílt alatta a föld.

Táskáját, benne az üveg pezsgővel azonnal elengedte, hogy mind a két kezével kapaszkodni tudjon. Sötét volt, és a környéken senki se járt. Kibillent és elmozdult alatta egy csatornafedél amikor rálépett, ő pedig hónaljig a gödörbe zuhant.

Azóta se érti hogyan, hisz sosem volt egy akrobatikus alkat, de valahogy mégis sikerült kikapaszkodnia. A csatorna ott nagyon mély, a lábaival nem is talált támasztékot. Ha beleesik egészen, … rágondolni is ijesztő. A barátok később elmesélték, hogy szinte sokkos állapotban érkezett meg hozzájuk. A kabátja csupa kosz, a sípcsontja lenyúzva, a mellkasát is erősen beütötte. Felhívták a 112-t, ott megnyugtatták őket, hogy kijön valaki és helyreteszi a csatornatetőt. Utóbb megtudtam, hogy a tűzoltók oldották meg a feladatot. Végül kellemesen elbúcsúztatták a hihetetlen szerencsével záródó óévet, de a lány úgy gondolta, az alattomos csatornafedél-veszélyről tudniuk kell másoknak is.


Sokan voltak veszélyben

A történetet másnap reggel megosztotta a város egyik közösségi fórumán. A bejegyzését olvasva fogtam egy vödröt, és kiballagtam vele a kapu elé. Rátettem a csatornafedőre, és felhívtam a Bakonykarszt diszpécserszolgálatát. Ígéretet kaptam, hogy még aznap jelöléssel látják el a veszélyforrást – ez nagyon rövid időn belül meg is történt –, a hét elején pedig elvégzik a szükséges javítást. Elmondtam azt is, hogy régóta probléma van a Pajta utca elején, a rég bezárt Malom borozó előtt ezzel a vacakkal. Pedig innen indul az ország legszebb sétaútja a Séd partján. Kisgyerekek, kutyasétáltatók, futók, idős emberek vannak veszélyben. Kértem, csinálják meg végre rendesen, hiszen korábban is jeleztük már, hogy mozog a csatornafedél. Volt, hogy valamit igazgattak rajta, de aztán elromlott megint, és most majdnem tragédiához vezetett.

csatornafedél, Csatornafedél – Majdnem elnyelte a föld a lányt
Vödörrel megjelölve

Nem bűncselekmény

A lány az év első munkanapján elment a rendőrségre bejelentést tenni, de nem jutott tovább a kapuszolgálatnál. Elküldték azzal, hogy nem történt bűncselekmény. Bement a kórházba is megnézetni a sajgó bordáit meg a sérüléseit, de a mellkasröntgen szerencsére nem mutatott semmi kórosat. Mégsem hagyta annyiban, írt a rendőrkapitánynak, a katasztrófavédelemnek és a Bakonykarsztnak is. Csodák csodájára mindhárom helyről választ kapott. Mégis megteheti a rendőrségi feljelentést, a tűzoltó dandártábornok a város jegyzőjéhez továbbította az ügyet, a Bakonykarszttól pedig a csatornaszolgáltatási üzemvezető hívta fel és kért elnézést a történtek miatt. Igaz, azt is mondta, hogy szerinte egy ilyen csatornába így nem lehet beleesni. Pedig hát igen.

csatornafedél, Csatornafedél – Majdnem elnyelte a föld a lányt
Biztonságosabb, de még nem a végleges

A tényt nem vitatják

A cég veszprémi üzemmérnökségének vezetőjéhez, Somodi Ferenchez eljuttatott kérdéseimre gyors és kimerítő válaszokat kaptam. A legfontosabb: ideiglenesen egy jobban illeszkedő csatornatetőt helyeztek el a keretben, de végleges megoldásként a teljes lefedést ki fogják cserélni.

Megtudtam tőle, hogy Veszprém közigazgatási területén körülbelül 8600 szennyvízcsatorna-fedlap és közel 10 ezer csapadékcsatorna-akna van. Utóbbiak egy része víznyelő ráccsal, más részük fedlappal van lezárva. Alapesetben a rögzítésük megbízható, súlyzárásúak (a balesetet okozó szerkezet ilyen), vagy rugós reteszelésűek. Ritkán fordul elő, hogy elmozduljanak, arra pedig, hogy kifordulnak egy gyalogos súlyától, Somodi Ferenc 25 éves vízműves praxisában nem volt példa mostanáig. Sokkal inkább az szokott gondot okozni, hogy a 40 kilós öntöttvas fedlapok beszorulnak a korrózió meg a köréjük kövesedő utcai kosz miatt, és kalapács meg csákány kell a megemelésükhöz. A Pajta utcai baleset előzménye szerinte az lehetett, hogy egy nagyobb súlyú jármű, talán tehergépkocsi, megmozdította a csatornatetőt, ami így már könnyen megbillent a lány alatt.

„A szóban forgó fedlap kopott, amit némileg értetlenül szemlélünk, de magát a tényt nem vitatjuk. Ezért is cseréljük ki, mindenféle javítgatás helyett” – írta válaszlevelében.

Hála a Jóistennek

A Bakonykarszt Zrt. karbantartási tervében a sok ezer fedlap rendszeres felülvizsgálatára nincs előírás, nem is győznék munkaerővel és munkaórával. A csatornakarbantartási munkáknak ugyanakkor része ezek ellenőrzése is. Erre a történtek helyszínén 2018-ban került sor.

„Akkor a mostani kopásos hibát nem tapasztaltuk – folytatta az üzemmérnökség vezetője. Végül a felelősségvállalásra vonatkozóan a következő tájékoztatást adta: „A Bakonykarszt Zrt. rendelkezik a harmadik fél kárára vonatkozó biztosítással. Ezt azt jelenti, hogy ha az általunk üzemeltetett objektumok (ilyen természetesen az elmozduló csatornafedél is) bizonyítható módon kárt okoznak valakinek, akkor a biztosító ezt a kárt megtéríti. Ezek általában a csőtörésekből származó elöntések, a szennyvízcsatorna dugulásaiból származó kiöntések, esetleg a járműveink által okozott károk. A fedlapok által okozott károk igen ritkák. A gyalogos által elmozdított csatornafedlap, hála a Jóistennek, felettébb ritka.”

Fotók: a szerző


[fbcomments]