Közérzet / Életmód · 2023.09.06.

CSALÁDI TITKOK – Leggazdagabb magyar családi cégek

Két év kihagyás után idén újra a leggazdagabb magyar családi cégek listája élére kerültek Mészárosék. Megnyugodhatunk, Orbán Viktor pénztárcája köszöni, jól van.

Ám ami meglepő, sehol sincs a miniszterelnöki vő, Tiborcz István. Nincsenek talán anyagi gondjaik Ráheléknek? Talán sokba került a spanyolországi kiruccanás, vagy csődben a budai bababolt? A Forbes idén is elkészítette a legértékesebb családi cégek listáját.

leggazdagabb családi cégek, CSALÁDI TITKOK – Leggazdagabb magyar családi cégek

Jó, persze, tudjuk, Tiborcz mesébe illő meggazdagodását szinte azon nyomban eltüntették a nyilvánosság szeme elől – nagyjából ugyanazok a hálózatok, amik felemelték – mégis várná az ember, hogy legalább lássa, hány milliárd forint kuncog a zsebében. De hiába, no, nincsenek a Forbes-listán! Ja, és a jelek szerint idősebb Orbán kőfejtője sem győzi a versenyt a Béresekkel, Zwackokkal, Bárdikkal stb. Pedig csúcsra van járatva, annyi szent.

Lölö konglomerátuma verhetetlen

A Forbes legértékesebb családi cégek listáját a Mészáros Csoport vezeti. Nem is gondoltuk másként. Vagyonuk becsült értéke 526,1 milliárd forint. Lölö körül olyan konglomerátum formálódott, amely bármely céget, vagyontárgyat képes bármely pillanatban beszippantani.

Van benne tőkeerős kereskedelmi bank, átláthatatlan magántőkealap, biztosító, ingatlanalap, építőipari vállalkozás, szállodalánc, erőmű – felsorolni is kész lehetetlenség. Az ország minden zugába jut valami, ami az övé és mindezt szűk tíz év alatt sikerült összekaparni. Mert Mészáros Lőrinc saját bevallása szerint okosabb Zuckerbergnél. Valamint Orbán Viktor miniszterelnök osztálytársa volt.

leggazdagabb családi cégek, CSALÁDI TITKOK – Leggazdagabb magyar családi cégek

A Forbes azonban ilyen részletekbe nem bocsátkozik. Csupán ennyit írnak: „Két év kihagyás után idén újra a lista élére került a Mészáros Csoport, a növekedés jókora része az Opus Nyrt.-nek köszönhető. Az egy évvel ezelőtti 107,8 milliárd forintos tőzsdei kapitalizációhoz képest lapzártánkkor több mint kétszer értékesebbnek árazták a vállalatot a befektetők.”

Az élelmiszeripar jól jövedelmez – naná

Orbán Viktor páholyának egyéb tagjai úgyszintén jól gazdálkodtak tavaly is, derül ki a leggazdagabb magyar családi cégek listájában tallózgatva. Majd meglátjuk mi lesz idén, amikor recesszió sújtja az országot, az infláció az egekben, visszaesnek a beruházások, sehogy sem akarnak megérkezni az Eu-pénzek.

leggazdagabb családi cégek, CSALÁDI TITKOK – Leggazdagabb magyar családi cégek

Ez a toplista azonban még a tavalyi eredményeket méri. A bankár Csányi Sándor családjának Bonafarm Csoportja a 3. legeredményesebb családi vállalkozás Magyarországon, becsült értéke 320,4 milliárd forint. Merthogy „az élelmiszeripar jövedelmezősége javult 2022-ben, és ez a Bonafarmnál sem volt másképp, az anyacég EBITDA-ja 19,9 milliárdról 31,6 milliárd forintra nőtt”.

Vesszük észre a boltban mi is.

(Az EBITDA a vállalkozások hitelképessége tekintetében az egyik legfontosabb mutató, mivel a hitelintézetek elsődlegesen ezt használják a hitelképesség kiszámítására.)

Szíjj – a tenderkirály tengerész

A Szíjj család Duna Csoportja lecsúszott a dobogóról, csak a 4. a 168 milliárd forint becsült értékével. Holott „döbbenetes mértékű, összesen 450 milliárd forint értékű közbeszerzési projektet nyert el a Duna Aszfalt az elmúlt három évben, ezzel a cégcsoport az abszolút tenderkirály a listán. A hatodik leggazdagabb magyar, Szíjj László cége továbbra is bővelkedik a megbízásokban” – így a Forbes. Hogy ennek ellenére csak a 4. lett a leggazdagabb magyar családi cégek listáján? Hiába, na, sokba kerülhet a luxusjachtok fenntartása, viszi a pénzt.

leggazdagabb családi cégek, CSALÁDI TITKOK – Leggazdagabb magyar családi cégek

Bige talpra állt

A Nitrogénművek csoport 6. helyen végzett a Forbes listáján. A Bige család vállalkozásának becsült értéke 147,9 milliárd forint. „A 2021-es veszteséges év után a Nitrogénművek talpra állt, az előző évi tizenegymilliárd forintos mínusz után 2022-ben már 31,5 milliárd forint adózott eredményt könyvelhetett el a cég. Gazdasági szempontból 2023 első fele is kedvezően folytatódott” – írja velük kapcsolatban a toplistát összeállító magazin.

Egyébként, sok ismert családnév van a 25-ös Forbes-listán: Béres, Zwack, Zettwitz, Schmidt-Ungár, Demján-örökösök, Szatmári.

Ajkai meglepetés

Végezetül egy igazi megyei meglepetés: a Napcsillag Kft. A Korbély testvérek vállalkozása a 23. Becsült értéke 24,3 milliárd forint. Arról, hogy kik ők, a Forbes ennyit ír: „A magyarországi Ecofamily üzleteket üzemeltető Napcsillag Kft. 2023-ra méltó versenytársa lett a kiskereskedelmi multiknak. Eleinte egyetlen ajkai vegyesbolttal indultak, 2008-ban egy veszprémi szupermarket hozta meg az áttörést, azóta összesen ötvennyolc boltot nyitottak meg Magyarország-szerte, és ezernégyszáz alkalmazottjuk van.”

Képek forrása: Ladjánszki Máté Népszava and Amerikai Népszava

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

[fbcomments]