Közérzet / Kultúra · 2016.02.01.

CSALÁD – Eljut-e moziba, színházba, állatkertbe?

Létezik-e olyan fogalom, hogy átlagos magyar család? Egyre jobban nyílik az olló, egyre nagyobb a szakadék jómódúak és elszegényedők között. Egyre nehezebb eligazodni azon, mi a sok és mi a kevés. Nézzük, vajon jut-e egy négytagú család költségvetéséből művelődésre, szórakozásra? Mennyibe kerül egy színházi este vagy egy délutáni állatkerti séta?

A Petőfi Színház bármelyik előadására két felnőtt és két gyerek mintegy12 ezer forintból jut be – az ár lehet alacsonyabb és magasabb is, attól függően, hogy prózai vagy premier, zenés, illetve vendégjátékot szeretnének megnézni. A Pannon Várszínházban ez a család egy este 12 600 forintot költ el, kivéve, ha a Hegedűs a háztetőn című, nagy sikerű musicalre kíváncsiak, mert akkor 19 ezer forintot kell kifizetniük a pénztárnál.


A plázamoziban 4760 forint két felnőtt- és két diákjegy, de ugye moziba ritkán ül be egy család pattogatott kukorica és kóla nélkül. Egy közepes kukorica és egy szintén közepes üdítő kb. 1000 forintba kerül. Ha a családból csak a két gyerek kér ilyet, akkor a mozizás végösszege 6760 forint, kivéve, ha 3D-s filmet néznek meg, mert akkor a mozijegy úgy 400 forinttal többe kerül fejenként.

Ha az átlagos magyar család ezeken a tavaszias napokon az állatkertben szeretne sétát tenni, vásárolhat családi jegyet 5600-ért (két felnőtt plusz egy gyerek), és fizethet még 950 forintot a másik gyerek után, tehát összesen 6550 forintot, és persze a hosszú séta során megéheznek, megszomjaznak, ami súlyosbítja a helyzetet. Ugrik a tízezres.

Nem szeretném családanyák és -apák kedvét szegni, ezért most nem szólok a könyvekről. El lehet menni a könyvtárba is, nem muszáj mérlegelni, hogy könyvet kap-e a gyermek ajándékba vagy télikabátot.

A fentiekből következik, hogy az emlegetett átlagos család – és nem az állam által preferált három- vagy többgyermekes magyar mintacsaládról beszélek – egyazon hónapban ne nagyon járjon hétvégeken szórakozni, mert akkor aligha marad a kasszában a rezsire (bár egyesek szerint 47 ezerből is vígan meg lehet élni). Marad a mozi helyett a rezsicsökkentett fűtésszámla, színház helyett a többi számla. Állatkertbe meg elég évente kétszer ellátogatni, majd a nagyszülők kifizetik. Most kaptak 1,6 százalékos nyugdíjemelést.


[fbcomments]