Kultúra · 2021.10.19.

Csákány Olivér nyerte a Mary Renault-díjat

Csákány Olivér, a veszprémi Lovassy László Gimnázium végzőse és a Milestone Intézet senior programjának diákja nyerte idén a legrangosabb oxfordi esszéversenyt, a Mary Renault-díjat.

Az Egyesült Királyság legjobb egyetemeinek esszéversenyei kifejezetten népszerűek a brit diákok körében. Van olyan középiskolásoknak szóló oldal, amely „egyenes út az egyetemre” felkiáltással listázza a versenyeket.

A Mary Renault-versenyt az oxfordi, 1886 óta működő St. Hugh’s College hirdeti meg 16–18 éves diákoknak. A névadó az itthon kevésbé ismert, angol nyelvterületen viszont kifejezetten népszerű Mary Renault írónő, aki leginkább az antik Görögországban játszódó történelmi regényeiről vált híressé – na meg arról, hogy John F. Kennedy elnök egyszer azt mondta, ő a kedvenc szerzője. Renault az 1920-as években maga is a St. Hugh’s hallgatója volt. A verseny témája az írónő regényeihez kapcsolódva a klasszikus antikvitás kultúrája és annak fogadtatása, recepciója.


– Választanom kellett az antik világból egy témát, ami lehetett politikai, történelmi, filozófiai vagy irodalmi, és annak a recepcióját kellett vizsgálni. Elég hamar elkezdtem dolgozni az esszén, de mivel nagyon sokat olvastam a témámról, magát a szöveget csak néhány héttel a határidő előtt kezdtem írni – mondja Csákány Olivér.

Esszéje olyan témával foglalkozik, ami nemhogy gimnazistáknak, de még bölcsészhallgatóknak is feladná a leckét: Theokritosz 19–20. századi fogadtatásával a viktoriánus kor uráni költészetében, főként Edward Cracroft Lefroy Echoes from Theocritus című szonettciklusában.

A veszprémi gimnazista az első helyet szerezte meg, a második egy szingapúri középiskolás lett, a harmadik helyen pedig két brit diák osztozott.

A Mary Renault-esszéversenyre a világ bármely pontjáról lehet jelentkezni, az angol és nem angol anyanyelvű indulók ugyanabban a mezőnyben indulnak. Az első helyet rendszerint brit középiskolások vagy brit nemzetközi iskolák diákjai szerzik meg – magyar nyertes eddig nem volt.

Csákány Olivér sikeréről az eduline.hu számolt be. Ezúton is gratulálunk a lovassys diáknak!


[fbcomments]