Covid · 2021.09.17.

COVID – Maszatolás a maszk körül

A maszk viselésről a negyedik hullám kezdetén nincs központi rendelkezés, szinte alig esik szó róla. Sok iskolában viszont kötelezően ajánlott. Szomszédaink kivétel nélkül előírják az orr és a száj védelmét.

Nagyvonalúak csak mi vagyunk a maszkviselést illetően, az olaszoktól az osztrákokig zárt térben mindenhol kötelezően rendelték el használatát. Nálunk a napi jelentések hétfő óta 450 fölötti új koronavírusos betegről szólnak, ami az oktatási államtitkár szerint nem indokol központi intézkedést.

A járványügyi intézkedések kapcsán Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában elmondta, hogy nem a maszkhasználat a megoldás, de persze nem akar lebeszélni senkit róla: Az elszigetelés, a karantén, a maszk nem segít a járvány megállításában. Az oltás segít.”

Néhány egyetemen kötelező

Néhány középiskola és egyetem vezetője azonban nem így látja. Debrecenben, Pécsett, Szegeden és a fővárosban több igazgató és egyetemi rektor kötelezően előírta a zárt tereken a maszkviselést. Nemcsak a tizenéves diákoknak, akik állítólag a delta variáns leginkább veszélyeztetett korosztálya, de a tanároknak is. Egyszerű az indok: szeretnék minél tovább kihúzni a jelenléti oktatást. A hiányzások összesítése egyértelműen mutatja, hogy az influenza megjelent az iskolákban, néhol a tanulók harmada hiányzik. A szülők egy része nem viszi tesztre a gyereket, az első napokat otthoni kezeléssel igyekeznek kihúzni. A gyermekorvosok javasolják, hogy a gyerekek visszatérve a közösségbe védjék az orrukat és a szájukat. Legalább például a folyosókon. 

Szülői értekezleteken téma

Veszprémben a tankerület nem rendelkezett hivatalosan a maszk viseléséről. A szülői értekezleteken viszont sok helyen téma volt: a pedagógusok kérték, hogy otthon esténként ellenőrizzék a maszkok állapotát. A gyerekek olykor azzal fociznak, törlőkendőként használják. Minden osztályfőnök egy órát szánt a Covid-járvány kezelésének megbeszélésére. A diákok sokféle játékos feladatot kaptak ezzel kapcsolatban, sőt olyanokat, amelyek keretében édesapjukat is, édesanyjukat is be kell vonniuk a megoldásba.

A szülők a legtöbb helyen határozottan kérték, hogy kaphassanak azonnal hivatalos tájékoztatást, ha valamelyik iskolában fertőzötteket találnak, mert még mindig a titoktartásnál tartunk. Az igazgatók nem tájékoztathatják a szülőket, hogy melyik osztályban, mennyi diák betegedett meg. Ez alapjaiban gátolja a védekezést is, ráadásul szégyenteljes megbélyegzésként élik meg a gyerekek.

 

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!