Covid / Életmód · 2021.05.08.

Covid: komoly kockázatot jelent a túlsúly

Egyértelmű összefüggés van a halálozás és a túlsúly között, erősítette meg brit tudósok legújabb kutatása. Az Elhízástudományi Világszövetség adatai alapján is komoly kockázatot jelent az elhízás Covid-fertőzés esetén.

Azokban az országokban magas a Covid–19 következtében elhunytak aránya, ahol jelentős a túlsúlyosak száma – tette közzé az Elhízástudományi Világszövetség a közelmúltban. Ezt a megfigyelést látszik erősíteni brit tudósoknak a The Lancet Diabetes & Endocrinology tudományos szaklapban közzétett kutatása is, amely 6,9 millió brit lakos egészségügyi adatain alapszik, köztük 20 ezer, Covid miatt kórházba került, illetve elhunyt páciensén.

– Már egy kevés túlsúly is kockázatot jelent, komplikációkat okozhat Covid–19-fertőzés esetén. Ez a kockázat egyenes arányban növekszik a testsúlyindex emelkedésével – jelentette ki Carmen Piernas professzor, az oxfordi kutatócsoport vezetője.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az elhízás különösen a 40 évnél fiatalabbaknál veszélyes, ugyanakkor a 80 év fölöttieknél már szinte elhanyagolható rizikófaktor.

A kutatási eredmény azt sugallja, a túlsúlyosaknak elsőbbséget kellene adni a koronavírus-védőoltáskor, mivel náluk magasabb a halálozási arány.

A túlsúlyproblémát legkönnyebb az úgynevezett testtömegindexszel számosítani. A halálozási arány 10 százalékkal magasabb ott, ahol a felnőttek több mint 50 százalékának magasabb a testtömegindexe (BMI) 25-nél. Ez az az érték, ahol a normális testsúly végződik és a túlsúly kezdődik. Az optimális testtömegindex 18,5–24,9 kg/négyzetméter. Például ha egy 180 cm magas személy 70 kilogrammos, akkor 21,6 a testtömegindexe. Amennyiben ugyanilyen magas személy 90 kilót nyom, akkor 27,8 a BMI-je. Ha 100 kilós, már túlsúlyról beszélünk. A testtömegindex kiszámolható a BMI-kalkulátor segítségével.

Hazánk lakossága a legsúlyosabban elhízott nemzetek közé tartozik. 2016-os adatok szerint ott vagyunk az élbolyban az USA, Chile, Mexikó és Új-Zéland mögött.

Vietnámban a legalacsonyabb a túlsúlyosak aránya és a világon ott a második legkisebb a Covid–19-cel összefüggő halálozási arány.

Az ENSZ Egészségügyi Világszövetségének (WHO) főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz nemzetközi erőfeszítéseket sürget az elhízás okai elleni harcban. Elsők között említi az egészségtelen táplálkozást és a mozgásszegény életmódot.

Hazánk lakossága a legsúlyosabban elhízott nemzetek közé tartozik. Fotó: shutterstock.com

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!