Közérzet / Kultúra · 2020.08.25.

COVID-19 – Könyvhét nem, díjátadó, fesztivál és foci igen

Dr. Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke levélben tudatta szerkesztőségünkkel, hogy a 91. Ünnepi Könyvhetet a budapesti Vörösmarty téren a tervezett formában nem tudják megtartani szeptember 17. és 20. között. Mindeközben Müller Cecília maszk nélkül vette át a neki ítélt Szent Adalbert-díjat.

Dr. Gál Katalin levele:

Az elmúlt napokban, mivel újra úgy tűnt, hogy romlik a járványügyi helyzet, állásfoglalást kértünk dr. Müller Cecília országos tisztifőorvostól, aki válaszlevelében egyértelműen úgy fogalmazott, hogy a rendezvényt járványügyi szempontból nem támogatja.

Nagy várakozás és készülődés előzte meg a szeptemberre tervezett könyvhetet, annál is inkább, mert a pandémia miatt idén mind itthon, mind külföldön elmaradtak a szokásos könyves rendezvények: így az áprilisi Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál és a júniusi Ünnepi Könyvhét is. Ez utóbbit rendeztük volna meg utólag a szokásos, Vörösmarty téri helyszínen szeptember 17. és 20. között. Idén 176 kiadó, szervezet jelentkezett, ami rekord az ÜKH történetében. Jelzi, hogy a könyvszakma a nehéz körülmények ellenére is teljesíti küldetését, a sokszínű kultúra, irodalom közvetítését az olvasóknak. Nem kerülheti el ugyanakkor a figyelmünket az a szomorú tény, hogy a kisebb, különösen az igényes rétegkönyveket akár több évtizede is megjelentető kiadói műhelyek termékei eltűnőben vannak, vagy erősen megcsappant a mennyiségük. Hiányzik az a védőháló, ami segítségével szerte a világon kis és nagyobb nemzetek óvják ezt a fajta kincsüket.

A következő napokban a közönség és a sajtó számára is elérhetővé tesszük a kiadók által leadott könyvheti címlistát, valamint a Szép Magyar Könyv 2019 díjazottait a www.unnepikonyvhet.hu oldalon és az Ünnepi Könyvhét Facebook-oldalon is.

A kiadók tervezett könyvbemutatói és programjai közül néhánnyal szeptember 17–20. között szintén a világhálón találkozhat majd az érdeklődő közönség.

Mindeközben Müller Cecília úgy vette át a Szent Adalbert-díjat augusztus 23-án, hogy nem viselt maszkot. Mindeközben Magyarországra visszatért a foci. Mindeközben a fesztiválok egy részét is megtartották/megtartják.

Amit pedig Dragomán György író ajánl, azt nem először olvassuk:

Nagyon sajnálom, hogy nem lesz most sem Könyvhét. Megértem persze, de azt is gondolom, hogy kreativ megoldásokkal, regisztrációval, távolságtartással ültetett közönséggel igenis meg lehetett volna tartani.
Vagy persze lehet, hogy inkább minden kiadónak ki kellett volna állítania egy focicsapatot, és az olvasok csapataival kellett volna villám – (felolvasásokkal és beszélgetésekkel megszakított) – körmérkőzéseket folytatni, akkor lett volna rá engedély, vagyis pozitívabb lett volna Müller asszony a rendezvénnyel kapcsolatos állásfoglalása.
A maszkos, távolságtartó dedikálást is simán el tudtam volna képzelni.
(Berlinben például a tervek szerint megtartják szeptember elején a Berlini Irodalmi Fesztivált, nemrég posztolta ki a spéci maszkokat a fesztivál feje Ulrich Schreiber. Pedig a németek tényleg nem kockáztatnak, a készre szervezett Lipcsei Könyvvásárt is pikk-pakk lemondták két héttel a kezdet előtt.)

Müller Cecília átveszi a Szent Adalbert-díjat Makláry Ákostól, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége elnökétől. Fotó: Magyar Kurír

Müller Cecília átveszi a Szent Adalbert-díjat Makláry Ákostól, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége elnökétől. Fotó: Magyar Kurír

 

Szurkolók a Szeged-Csanád GA–Békéscsaba meccsen augusztus 2-án. Fotó: szeged365.hu

Szurkolók a Szeged-Csanád GA–Békéscsaba meccsen augusztus 2-án. Fotó: szeged365.hu

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!