Közérzet · 2022.02.19.

Continental – Sztrájkra készülnek

Hónapokig tartó egyeztetést követően a Kábelgyártó Vasas Alapszervezet eredménytelennek nyilvánította a tárgyalásokat a Continental Automotive Hungary Kft veszprémi telephelyén.

A Vasas és a dolgozók két számjegyű, reálbéremelkedést jelentő alapbéremelkedést és garantált karácsonyi jutalmat szeretnének kiharcolni.

A merce.hu a sztrájkkészültség kapcsán megkereste Guzslován Gábort, a Vasas Szakszervezet tisztségviselőjét. Guzslován azt mondta, a november óta tartó tárgyalások során többször is úgy tűnt, mintha a munkáltató hajlana a megegyezésre, végül azonban mégsem sikerült konszenzusra jutniuk. Az érdekképviselet igyekezett olyan ajánlatot adni, amibe beleépítették a munkaadó javaslatait. A másik oldalról csak az utolsó egyeztetésen kaptak bármilyen ellenajánlatot, amit nem tudtak elfogadni.


– Ezek után úgy láttuk, hogy ezt eredménytelennek kell nyilvánítanunk – magyarázta a szakszervezeti tisztségviselő. – Ennyi tárgyalási idő után úgy gondoltuk, hogy a hónap hátralévő részében már nem fogunk érdemi elmozdulást tapasztalni a munkáltató részéről. Ezért a tárgyalási folyamatot lezártuk. Most megkezdődött sztrájkhajlandóság felmérése, és ennek függvénye lesz, hogy a szakszervezeti bizottság mit fog tenni a következő időszakban.

Hírportálunk megkérdezte Guzslován Gábort, hogy mikor fognak sztrájkolni? Ő ezt mondta nekünk:

– A jövő héten valószínűleg feláll a sztrájkbizottság, és megfogalmazzuk a követeléseinket – válaszolta Guzslován. – Mivel egyeztetési kötelezettség van, ezért jó kérdés, hogy mikor lehet figyelmeztető sztrájkot tartani. A további sztrájklépésekre nyilván akkor kerülhet sor, ha az egyeztetések során a munkáltató nem tesz tanúbizonyságot arról, hogy hajlandó a követeléseket komolyan venni, illetve elfogadható mértékben teljesíteni.


1 Response

  1. combi27 szerint:

    A sztrájkhajlandóságot jobb lett volna már a tárgyalások megkezdése előtt felmérni, ezzel is nyomni a munkáltatót a tárgyalásokon…Hónapokig tartó tárgyalás az időhúzás, a sztrájkbizottságot a munkáltató végső ajánlatakor meg kellett volna azonnal alakítani…Egyeztetési kötelezettség eddig is volt, semmire nem jutottak, csak az idő megy feleslegesen…Sztrájk alatt van igazán egyeztetési kötelezettség 😀

[fbcomments]