Kultúra · 2021.05.14.

Con Spirito Egyházzenei Fesztivál

Május 18-án Veszprémben dr. Udvardy György érsek nyitja meg a 6. Con Spirito Egyházzenei Fesztivált, amelyet a Filharmónia Magyarország rendez.

Több hónap kihagyás után a közönség újra élőben töltődhet fel koncertélményekkel, és a helyszínen élheti át a zene szépségeit. Természetesen online, a filharmónia oldalain továbbra is követhetik a fesztivál programjait. Az Eucharisztikus világkongresszus évében a római katolikus egyházzene lesz a fesztivál fókuszában.

Az egyházzene kimagasló együttesei mellett liturgikus alkalmakra, különleges beszélgetésre is sor kerül, de még egy online sétára is lehetőség nyílik a nézők számára a pécsi Püspöki Palotában Felföldi László pécsi megyéspüspök kalauzolásával. Az esemény fellépői között köszönthetik többek közt a régizenei élet kimagasló művészeit: Vashegyi Györgyöt, az Orfeo Zenekart és a Purcell Kórust. Különleges koncertet adnak május 21-én Veszprémben, az Árpád- házi Szent Margit-templomban, május 22-én pedig Pécsett, a Kodály Központban. Műsoron Conti Missa Sancti Pauli című szerzeménye és Vivaldi Gloriája.


A fesztivál keretein belül a nagy múltú Bécsi Zeneművészeti Egyetem Choral Scholajának csodálatos gregorián műsorát hallhatják május 18-án Veszprémben, május 19-én Pécsett és május 20-án Szegeden. Az Ausztriából érkező kórus karvezetője prof. dr. Antanina Kalechyts, a hangversenyen közreműködik Kovács Róbert orgonaművész.

Pécs a magyar Salzburggá változik egy estére május 20-án. Egy koncerten öt orgona szólal meg öt kiváló művész, Nagy László Adrián, Kovács Szilárd Ferenc, Szamosi Szabolcs, Schallinger Foidl Artúr, valamint Kővári Péter játékával, Sebestyén Márta énekművész és a Pulzus Vonósnégyes közreműködésével. Az egyedülálló zenei eseménynek a Pécsi Bazilika ad otthont.

A Filharmónia Magyarország közönségének újra lehetősége adódik, hogy személyesen, a nézőtérről élvezhesse ezeket a csodálatos hangversenyeket az elrendelt szabályok értelmében, de az élő, online közvetítések továbbra is elérhetőek lesznek Facebook-oldalukon, YouTube- és Vimeo-csatornáikon.

A fesztivál a Pécsi Egyházmegye, a Szeged-Csanádi Egyházmegye és a Veszprémi Érsekség társszervezésével valósul meg.

További információ és jegyvásárlás ezen az oldalon.

A Purcell kórus. Fotó: Nagy Attila


[fbcomments]