Közérzet · 2021.04.21.

Civil szervezetek vizsgálata (vegzálása)

Beadta a kormány a javaslatot, amellyel hatályát veszti a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvény, viszont 20 millió forintos mérlegfőösszeg fölött a civil szervezetek majd’ mindegyikéről az Állami Számvevőszék készít évente jelentést.

Még tavaly nyáron mondta ki az EU Bírósága, hogy a 2017-es magyar civilt örvény nem egyeztethető össze az uniós joggal. A kormány nem sietett: most adott be egy törvényjavaslatot a civil szervezetek átláthatóságáról. Ennek a végén található az a paragrafus, amellyel reagálnak a bírósági döntésre: hatályát veszti a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvény.

Ezzel együtt azonban új szabályt is bevezetnek. Minden olyan egyesületről és alapítványról, amelynek a mérlegfőösszege eléri az adott évben a 20 millió forintot, az Állami Számvevőszék készít vizsgálatot évente. Ez alól a sportegyesületek, a vallási közösségek, valamint a nemzetiségi szervezetek jelentenek kivételt.


L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány alapítója és szakmai vezetője ehhez annyit fűzött hozzá a legnagyobb közösségi oldalon: „Remek. Szóval, aki sportol, vallásos és nemzetiségi, azzal nem lehet baj. A többi viszont biztosan problémás. Próbálom értelmezni, hogy mi köze van ezeknek a kivéteknek ahhoz, hogy a szervezet szabályosan működik, vagy nem. Hogy ők miért mentesülnek az ÁSZ vizsgálat alól, mikor az nem a működési célok szerint vizsgálódik. Vagy igen? Persze ez is lehet egy törvénymódosítás tárgya. És nincs kétségem, hogy átmegy majd az is. Amit majd újabb EU Bírósági intézkedés követ. Ami után majd másfél év múlva újra módosítanak. Amiben újabb területeket körvonalaznak azoknak a szervezeteknek a kiszorítására, amelyek zavarók a képben. Már ha addig túlélik. Már ha addig túléljük.”

A törvénymódosításról a hvg.hu ír bővebben.

Fotó: 444.hu


[fbcomments]