Kultúra · 2018.02.11.

CHAGALL – A színek költészete

Különleges kiállítás nyílik meg február 16-án, pénteken 16.30-kor Laczkó Dezső Múzeumban: Marc Chagall alkotásaiból láthatnak válogatást az érdeklődők. A kiállítást Thomas Emmerling műgyűjtő nyitja meg.

A tárlat kurátora Sipos Anna művészettörténész. Az ő beharangozójával szeretnénk kedvet csinálni a kiállítás megtekintéséhez:


A XX. század legsikeresebb művészeinek egyike volt Marc Chagall (1887–1985). Február 16-ától április 29-éig látható a Laczkó Dezső Múzeum új időszaki kiállítása, amely Chagall több mint 150 alkotását mutatja be. Chagall álomszerű képein keresztül egy olyan képzeletbeli világ tárul elénk, ami dacol a természet törvényeivel. Nem csoda, hiszen a valóság szó szerinti ábrázolását nem pusztán unalmasnak, hanem egyenesen idegesítőnek találta. Ezért művein merész színeket használt, és naiv stílusban ábrázolta a figurákat. Sajátosan költői festésmódot alakított ki, ami sokat merít orosz és zsidó örökségének kincseiből.

Bár a csaknem 80 évet átfogó pályája során Chagall mindig kapcsolatba került a legfrissebb és legdominánsabb művészeti irányzatokkal, egyikhez sem csatlakozott, megmaradt a rá olyannyira jellemző figurális, lírai ábrázolásmód mellett. Kerülte a teljes absztrakciót, de a színek kifejezőerejét igyekezett a legjobban kihasználni. Nem csak tekintélyes mennyiségű, nagy hatású festményt, grafikát és rajzot hagyott hátra, hanem szobrok, kerámiák, festett üvegablakok, mozaikok és szőttesek egész sorát is.

Az 1940-es évektől kezdve, korlátozott számban, több litográfia sorozata is megjelent. A színekkel való kísérletezéshez páratlan lehetőséget kínáló sokszorosított grafikák között a bibliai történtek által inspirált litográfiákon túl láthatjuk Homérosz Odüsszeia című eposzának illusztrációit, Jacques Lassaigne Chagall kötetének lapjait, valamint a párizsi Operaház mennyezetképéhez és a jeruzsálemi Hadassah Egyetemi Kórház zsinagógájának üvegablakihoz készült vázlatrajzokat.


[fbcomments]