Egyéb · 2015.11.09.

CÉGEK – Rosszul teljesít megyénk

A HVG a napokban jelentette meg az ötszáz legnagyobb hazai cég eredményei alapján a 2014-es toplistáját Volt egy jó évük címmel. Tiszteletre méltó növekedést produkált tavaly a magyarországi vállalatok élcsapata – írják. A rossz hír az, hogy megyénk továbbra is a leszakadók között van, amit persze nevezhetünk feltörekvőnek is. Már régóta csak a Continental, a Nitrogénművek és a Valeo húzza a térséget.

Nem jó érzés nagyítóval keresni az első száz cég között Veszprém megyeit, mert az ilyen ritka, mint a fehér holló. Az első veszprémi, amelyre rábukkanunk a HVG által minden évben megjelentetett legnagyobb hazai cégek toplistáján, az a Continental Automotive Hungary Kft., örömmel konstatáljuk, hogy feljött a 41. helyre a 43.-ról 210 485 millió forint éves árbevétellel, egyszázalékos javulással. A Péti Nitrogénművek Zrt. a 70. helyre esett vissza az 58.-ról a 138 887 millió forint éves árbevételével, 11 százalékos romlással. A Valeo Auto-Electric Magyarország Kft. a tavalyi 121.-ről a 118. helyre tudott feljönni 83 350 millió forint éves árbevétellel. A mezőlaki Johnson Controls Kft. a 158., a Vöröskő Kft. az Ikea tőszomszédságában a 222. Az ajkai Le Belier Magyarország Zrt. a 293., a nemesvámosi MTD Hungária Kft. a 311., a devecseri  Gallus Baromfitenyésztő Kft. a 451., a veszprémi Poppe+ Potthof Hungária a 467., a Balluff pedig a 494.


„A legjobban most is azok jártak, akik nem a hazai piacról próbáltak megélni” – írja a gazdasági magazin elemzője. Hozzáfűzi: „Tavaly a gazdaság legnagyobb szereplői, a 2012-es recesszió okozta csorbát kiköszörülve, éppen akkora növekedésre voltak képesek, mint a 2009-es óriásmínusz utáni feltápászkodás idején.” Ha megnézzük, az élbolyban most is az energetikai, járműipari, elektronikai cégek, illetve szolgáltatók és kereskedelmi cégek nyomulnak: 1. Mol, 2. Audi, 3. GE, 4. MVM, 5. Mercedes.

Megyére bontva láthatjuk, hogy Hevessel, Somoggyal vagyunk körülbelül egy szinten a 650 milliárd forint éves árbevétellel, amit a nagy cégeink megvalósítottak. Hozzánk képest Fejérnek háromszoros, azaz 2034 milliárd forint az éves árbevétele, Győr-Moson-Sopronnak 3116 milliárd, Komárom-Esztergomnak 1888 milliárd forint. A vasi nagy cégeknek 803 milliárd forintot sikerült összehozni, míg a zalaiaknak csupán 94 milliárdot, utóbbi tényleg döbbenetesen kevés. Az agyonsajnált Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar is messze elhúz fölöttünk.

Persze, Veszprém megye specialitása a turizmus és a kisvállalkozások, de akkor is nagyon elkelne még legalább egy-két értékes cég megtelepülése itt, hogy legyen munka és pénz. Mert most, aki munkát keres, visszaigazolva látja azonnal a HVG toplistájának megállapításait. A szomszédos megyék fel tudják szívni az itteni munkaerőt, kivéve a mérnököket, szakácsokat, kamionsofőröket, mert értük itt is kapkodnak. Nemcsak a munkalehetőségek terén, de támogatói szempontból is érezni a hiányt, nehéz szponzort találni bármihez, kultúrához, sporthoz, civil kezdeményezésekhez, mert kevés a húzócég, amely teljes vállszélességgel kiállna a megye mellett. Itt jegyzem meg, turizmusban úgy látszik, tényleg nehéz nagyot alakítani, csupán a Danubius Szálloda és Gyógyüdülőt látom a legnagyobbak országos listáján (170.). Melegvíz, speciális, nagyon jó wellness is kell ma már a boldogsághoz és kreativitás, innováció. Jut eszembe: a kreatív ipar felelne meg legjobban Veszprém megyének minden szempontból, emberi és természeti adottságok miatt is. Egyetem, megőrzendő szép tájak stb. Lobbizik már valaki érte?


[fbcomments]