Közérzet · 2018.07.19.

CAFETERIA – Gondolják végig, tisztelt képviselők!

Ma még kevés munkavállalót érdekel, hiszen csak január 1-je után fogják megérezni saját zsebükön azt a törvényi változást, amelyet pénteken szavaznak meg a képviselők a Parlamentben. A téma fontosságára ma sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke.

Gondolják végig a tisztelt képviselők, hogy a pénteki végszavazáson megnyomják-e az igen gombot a a Kormány által is fontosnak tartott és hangsúlyozott társadalmi és munkaerő-piaci célokkal ellentétes törvényjavaslatra! – mondta a Megyeháza előtt tartott sajtótájékoztatón Kordás László.

Ezt a szórólapot osztogatták a járókelőknek, akik közül kevesen álltak meg és vették át a papírlapot

Ezt a szórólapot osztogatták a járókelőknek, akik közül kevesen álltak meg és vették át a papírlapot

Mínusz százezer forint évente a dolgozóknak

A salátatörvénynek is nevezhető, T/625 számú törvényjavaslatot Varga Mihály pénzügyminiszter nyújtotta be. Egy csomó módosítás között kapott helyet az a paragrafus is, amely szerint a munkavállalóknak adható plusz juttatások szinte mindegyikét – a SZÉP-kártya kivételével – a kedvezményesen adózó kategóriából átteszik a magas adókulccsal adózó kategóriába. A jelenlegi szabályozás szerint a munkaadó évi 100 ezer, azaz havi körülbelül 8000 forint készpénzt adhat a munkavállalóinak adómentesen. Amennyiben a pénteki szavazáson a képviselők többsége az igen gombot nyomja meg, úgy 2018. január 1-jétől, a törvény hatályba lépésétől a munkaadók nem fogják kifizetni dolgozóiknak ezt az évi 100 ezer forintot, mert a magas adókulcs miatt nem éri meg nekik.

Levél a pénzügyminiszternek és a képviselőknek

A veszprémi média teljes érdektelensége mellett lezajlott sajtótájékoztatót követően  Kordás László, Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke és Mürkl Mónika, a MASZSZ Veszprém megyei képviselet-vezetője két dokumentumot adtak át dr. Vajda Viktóriának, a Veszprém Megyei Kormányhivatal főigazgatójának azzal a kéréssel, hogy a főigazgató asszony továbbítsa azokat a címzetteknek. Az egyik levél Varga Mihály pénzügyminiszternek szól, amelyet hat szakszervezet képviselője írt alá, és amelyben arra kérik a minisztert, hogy őrizze meg a béren kívüli és egyéb kedvezményes juttatások rendszerének javasolt elemeit. A másik levél címzettjei az országgyűlési képviselők, akiket arra kér a levél írója, Kordás László: gondolják végig, tényleg azt akarják-e a választóik, hogy elvegyék az iskolakezdési támogatást azoktól is, akik a létminimum alatt élnek, megszüntessék a közlekedési támogatások adómentességét, akadályozzák a munkaerő mobilitását, a munkaerőhiány csökkenését, és voksoljanak általában is a nettó fizetések csökkentésére, amikor a környező országokban növekednek a bérek?

A dolgozóknak juttatáscsökkentés, a képviselőknek fizetésemelés

A képen balról jobbra Karsai Zoltán, Mürkl Mónika és Kordás László, miután átadták a főigazgató asszonynak a leveleket

A képen balról jobbra Karsai Zoltán, Mürkl Mónika és Kordás László, miután átadták a főigazgató asszonynak a leveleket

A Megyeháza épületéből kilépve Kordás László a következőket közölte a szakszervezetek képviselőivel:

– Főigazgató asszony átvette a leveleket, és azt ígérte, a saját hálózatukon keresztül továbbítja azokat a címzetteknek, de ezen felül semmi konkrétum nem hangzott el a részéről.

Levél a képviselőknek-p1

Levél a képviselőknek

Levél a képviselőknek

A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke azt is elmondta, hogy a törvénymódosítás kétmillió munkavállalót és több mint 20 ezer céget érint. Ez utóbbiak évente átlag fejenként 395 ezer forint értékű cafeteriával támogatják dolgozóikat.A tervezett módosítással az érintett munkavállalóktól fejenként 90 ezer forintot vesz el az állam évente, miközben a képviselők éppen tegnap szavazták meg maguknak a fizetésemelést.

Levél Varga Mihály pénzügyminiszternek

Levél Varga Mihály pénzügyminiszternek

Levél Varga Mihály pénzügyminiszternek

 


Hozzászólások

A hozzászóláshoz jelentkezzen be Facebook-fiókjába!