Közérzet · 2018.06.27.

BUSZKÖZLEKEDÉS – Januártól minőségi javulás várható

Jövő év január elsejétől korszerűbb, észszerűbb és utasbarátabb lesz Veszprémben a helyijárati közlekedés – hangzott el a városi közgyűlésen, ahol a képviselők a közösségi közlekedés ellátásának átszervezéséről döntöttek.

A város helyi közlekedését jelenleg ötven autóbusszal az ÉNYKK Zrt. (lánykori nevén Volán) oldja meg egy, az év végén lejáró közszolgáltatási szerződés keretében. A járművek átlagos életkora 20,9 év, a szolgáltatás minőségére sokan panaszkodnak. Ez a színvonal a városnak évi 270–280 millió forintjába kerül, és legalább 330 millióra növekedne a szerződés megújítása esetén.

Az önkormányzat ezért úgy döntött, hogy V-Busz Veszprémi Közlekedési Kft. néven új önkormányzati gazdasági társaságot alapít. Az előterjesztést a közgyűlés elfogadta. Hartmann Ferenc képviselő az elnevezéssel kapcsolatban módosító indítvánnyal élt, és ötletpályázat meghirdetését javasolta az új közlekedési társaság frappánsabb nevének megtalálása érdekében, de ezt a a testület elvetette.

A cél az, hogy januártól már a V-Busz Kft. járművein utazhassanak a veszprémiek. A buszok nyolcévesnél fiatalabbak, légkondicionáltak és alacsony padlóépítésűek lesznek, amelyeket magyarországi cégektől bérel majd a társaság – mondta portálunknak Porga Gyula polgármester. – A jelentős minőségi előrelépés az önkormányzatnak lényegesen többe, évi 600 millióba kerül, de ez a menetjegyek, bérletek árában nem jelentkezik. Sőt, új bérletfajták fognak megjelenni, lesznek jegyautomaták és korszerű utastájékoztatás, az utasok igényeihez jobban igazodik majd a menetrend, és éjszakai járatok indítását is tervezzük.

Elutasította a közgyűlés a Székhely 2007 Ingatlanforgalmazó Kft. arra vonatkozó kérelmét, hogy kerüljön ki a helyi védettség oltalma alól a Balaton Bútorgyár egykori igazgatósági épülete. A kérelmező képviseletében megjelent ügyvéd egyebek között azzal érvelt, hogy az ingatlant sújtó tűzvész olyan mérvű károkat okozott az építészettörténeti értéket – szerintük – egyébként se nagyon képviselő épületben, ami a helyreállítást lehetetlenné teszi és az életveszélyt csak a rom lebontásával lehet elhárítani. Baumgartner Lajos képviselő hozzászólásában „szomszédként” cáfolta az ügyvéd állítását, mely szerint a tulajdonos megfelelő gondossággal járt el az épület őrzését illetően.

Évek óta áll minden nyitva, hajléktalanok, drogosok húzták meg magukat az elhanyagolt környezetben – mondta, hozzátéve, hogy a káresemény bekövetkeztében a szándékosságot se lehet egyértelműen kizárni.

A bútorgyár régi irodaépülete évek óta csúfítja a városképet. Fotó: Veszprém Kukac archív/Nyéki Roland

A bútorgyár régi irodaépülete évek óta csúfítja a városképet. Fotó: Veszprém Kukac archív/Nyéki Roland

A testület döntése értelmében a tulajdonos köteles az épületet helyreállítani.

Kijelölt kutyafuttató azonban továbbra se lesz a városban, hiába fogalmazta meg – immár nem először – Gerstmár Ferenc képviselő sokak igényét. Porga Gyula a napirend előtti felszólalást azzal utasította el, hogy szükségtelen ebben a kérdésben önálló indítványt megfogalmazni. Ha a költségvetésben lesz rá keret, anélkül is meg fogja oldani az önkormányzat, ugyanúgy, ahogy a játszóterek felújítása is megtörténik a pénzügyi lehetőségek függvényében.

Az előkészítés szakaszába lépett az Aranyosvölgyi út és völgyhíd projekt, miután jóváhagyták a képviselők a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-vel megkötendő együttműködési megállapodást. Gerstmár Ferenc kérdésére – elképzelhető-e, hogy a tervek elkészülnek, de a fejlesztés végül mégsem valósul meg? – a polgármester egyértelmű nemmel válaszolt.

[stextbox id=”grey”]

Ellenőriztetné a futballra adott közpénzt a frakcióvezető

A képviselő-testület felvette második félévi munkatervébe a város labdarúgó sportjának átvilágítását. A Demokraták Veszprémért frakcióvezetőjének, Hartmann Ferencnek a javaslatát elfogadta a közgyűlés, így az az októberi napirendek közé kerül.
– Közel százmillió forintot adunk a város futballjára, és mégis a megyei első osztályba kényszerült a csapat – indokolta javaslatát Hartmann Ferenc. – Ebben természetesen benne van az intézmény- és létesítményfenntartás is. A sportág sikertelensége arra sarkallta az önkormányzatot, vizsgálja meg, hogy a mutatott teljesítmény mekkora önkormányzati forrást igényel.
Hartmann Ferenc elmondta, hogy indítványozta egy belső ellenőri jelentés elkészítését is, mielőtt a veszprémi futball átvilágítását napirendre tűzi a közgyűlés, hiszen csak így lehet felelős döntést hozni a továbbiakban. Az ellenzéki politikus úgy vélte, nem feltétlenül fontos önkormányzati képviselőnek a sportegyesületek elnökségeiben szerepet vállalnia a közpénz elköltésének ellenőrzésére. Elég a hivatali alkalmazott is erre a feladatra, aki jártas a kérdésben és ért a pénzügyekhez.
A frakcióvezető emlékeztetett arra, hogy a felnőtt és utánpótlás futball támogatásai újra összekeveredtek. Hartmann Ferenc úgy vélte, szerencsésebb és áttekinthetőbb lenne, ha ezeket újra külön számlán vezetnék.

Donát Tamás

[/stextbox]

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!