Közérzet · 2022.02.17.

Brüsszeli döntés: Ferdít a kormány

Tudatosan félremagyarázza a lakájmédia az Európai Bíróság döntését, amikor úgy állítják be, mintha a „gyermekvédelmi” törvény miatt büntetné Magyarországot Brüsszel a támogatási pénzek visszatartásával. Még véletlenül sem a hazánkban elharapózott korrupció miatt. Pedig de. Ferdít a kormány.

A félremagyarázáshoz a kormánypolitikusok szolgáltatnak alapot. Varga Judit igazságügyi miniszter a szerdai kormányinfón kerek perec kijelentette: „Politikai döntést hozott az Európai Bíróság a gyermekvédelmi törvény miatt”. Kifejezte meggyőződését, hogy a magyarok majd népszavazással teszik helyre az ügyet. Nehogy már ő ne tudná, hogy az Európai Bíróság nem a „gyermekvédelmi” törvényről döntött, arról nem is dönthetett, hiszen másról szólt a beadvány. A hvg.hu elmagyarázza, hogy „Magyarország Lengyelországgal egy olyan rendelet elutasítását kérte a bíróságtól, amely az uniós támogatások kifizetését a jogállamisági feltételek teljesüléséhez kötötte. A rendelet nem általában a jogállamiság teljesülését várja el, hanem kimondottan a kifizetéshez bármilyen módon köthető rendszert. Konkrét kifizetések esetében, konkrét rendszereket. Ezt a beadványt utasította el a bíróság.”

Tehát „arról van szó, ha egy támogatás esetében Brüsszel nem látja garanciáját annak, hogy az esetleges visszaélések esetén az igazságszolgáltatási rendszer az elvárt módon jár el, akkor inkább oda sem adja a pénzt. Vagyis arról kell meggyőzni Brüsszelt (tehát az Európai Bizottságot és nem az Európai Parlamentet), hogy mondjuk a főügyészség eljár egy olyan ügyben, ahol szabálytalanságot tártak fel. Nem – ahogy Gulyás Gergely ugyancsak a kormányinfón igyekezett láttatni – jövőbeli vélelmezések alapján, hanem az elmúlt évek ügyei alapján.”


Így ferdít a kormány, megóvva híveit az esetleges felismerés lelki megrázkódtatásától.

Varga Judit és Gulyás Gergely a kormányinfón. Fotó: Kovács Attila/MTI


[fbcomments]