Közérzet · 2020.09.03.

BRÜSSZEL – Összefogás a vírus kezelésére alkalmas gyógyszer kifejlesztéséért

Bejelentette indulását a CARE (Corona Accelerated R&D in Europe) konzorcium, amely az innovatív gyógyszerek kutatására irányuló európai uniós kezdeményezést (IMI) megvalósító közös vállalkozás támogatásával jött létre, és amelynek célja a COVID-19 betegséget okozó SARS-CoV-2 vírus kezelésére alkalmas gyógyszerek kutatásának és fejlesztésének felgyorsítása.

A 77,7 millió eurós támogatásból működő konzorcium működéséhez az Európai Unió pénzzel, a Gyógyszeripari Egyesületek Európai Szövetségéhez (EFPIA) tartozó tizenegy vállalat, valamint az IMI három társult partnere pedig pénzzel és nem pénzügyi támogatással járul hozzá. A CARE egy öt évre szóló projekt, amelyben 37 partner vesz részt Belgium, Kína, Dánia, Franciaország, Németország, Hollandia, Lengyelország, Spanyolország, Svájc, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok képviseletében. A kezdeményezés a résztvevők 2020 februárja óta folyó COVID-19-projektjeit fogja össze.

CARE_ILLUSZTRÁCIÓ

A COVID-19-járvány a legnagyobb fenyegetés, ami az emberi egészséget ebben az évszázadban veszélyezteti és amivel szemben a világ tudományos szakembereinek minden korábbinál szorosabb összefogására van szükség – mondta Yves Lévy professzor, a VRI-Inserm ügyvezető igazgatója, a CARE program koordinátora. – A projektben részt vevő tudományos műhelyek kiemelkedő tudásán felül a CARE garantálja, hogy a 37 partner közösen aknázza ki a szakmai tapasztalataiban rejlő előnyöket egy nagyra törő, ötéves kutatási terv kivitelezése során, és hatásos ellenszert találjon a jelenlegi COVID-19-járványra. Nagyon hálásak vagyunk az innovatív gyógyszerek kutatására irányuló kezdeményezésen keresztül kapott anyagi támogatásért, ami lehetővé teszi ennek a tervnek a megvalósítását!

A COVID-19 elleni engedélyezett védőoltás hiányában, a jelenleg rendelkezésre álló korlátozott terápiás lehetőségek mellett a COVID-19-járvány nem csendesül, és napról napra több életet követel. A kapcsolódó területeken működő leginnovatívabb és legnagyobb tapasztalattal rendelkező kutatók közötti egyedülálló együttműködés megvalósítása mellett a CARE maximalizálja a más kezdeményezésekkel való szinergiából és komplementaritásból eredő előnyöket, hogy mielőbb megoldás szülessen nem csak a jelenlegi COVID-19-járványra, de a koronavírus okozta jövőbeni megbetegedésekre is. A laboratóriumi vizsgálatokat követően a legígéretesebb gyógyszerjelöltek értékelése emberek részvételével végzett klinikai vizsgálatokkal folytatódik majd.

Clive R. Wood, Ph.D. az új gyógyszerekre irányuló kutatási terület globális vezetője elmondta:

A CARE konzorcium célja a mindenki számára hozzáférhető tudomány és az együttműködés előnyeinek kiaknázása a társadalom érdekében. Minden korábbinál gyorsabban, célratörőbben és szorosabb csapatmunkát folytatva dolgozunk együtt tudományos és gyógyszeripari partnereinkkel, hogy legyőzzük a COVID-19 és a koronavírus okozta más súlyos betegségek jelentette fenyegetést. Nagy izgalommal tekintünk a CARE konzorcium indulása és a vezető szakemberekkel folytatandó együttműködés elé, hogy mielőbb megtaláljuk azokat az új gyógyszereket, amelyek hatásosak a SARS-CoV-2 vírussal és más, potenciálisan járványt okozó koronavírusokkal szemben.

Arra számítunk, hogy a munka során fel tudjuk használni a COVID-19 kapcsán a KU Leuven egyetemhez tartozó Rega Orvosi Kutatóintézettel folytatott együttműködésünkből származó új ismereteket a több ezer meglévő gyógyszervegyület más célra való alkalmasságának vizsgálatához – tette hozzá Marnix Van Loock, az új kórokozókkal kapcsolatos kutatási és fejlesztési tevékenységek vezetője.

Kumar Saikatendu, Ph.D. kifejtette:

Az embert szerénységgel tölti el, amikor azt látja, hogy Európa legkiválóbb tudományos kutatói ilyen nagy számban gyűlnek össze, hogy mielőbb megoldást találjanak erre a komplex problémára. A COVID-19 olyan tudományos kihívás, amellyel egy generáció egyszer találja szemben magát. A CARE célja megfelelő biztonságossági profillal rendelkező, hatásos terápiák létrehozása a jelenlegi és jövőbeni koronavírus-járványok leküzdésére. Reméljük, hogy a munka gyorsan halad és mielőbb érdemi megoldást találunk!

Átfogó rövid és hosszú távú fellépés a COVID-19-járvánnyal szemben

A CARE célja megfelelő biztonságossági profillal rendelkező, hatásos terápiák létrehozása a COVID-19-járvány leküzdésére meglévő, eredetileg más célra kifejlesztett gyógyszerek felhasználásával, valamint új gyógyszerek és antitestek kifejlesztése a SARS-CoV-2 vírus ellen.

A konzorcium munkája három pillérre épül:

Létező gyógyszereknek az eredetitől eltérő célra történő felhasználása a partnerek által rendelkezésre bocsátott gyógyszerkönyvtár szűrése és vizsgálata alapján azzal a céllal, hogy egyes molekulák a lehető leggyorsabban eljuthassanak a klinikai kipróbálás minél előrehaladottabb fázisaiba.

Kis gyógyszermolekulák fejlesztése a SARS-CoV-2 és a jövőbeli koronavírus-célpontok elleni gyógyszerjelöltek számítógépes szimuláción alapuló szűrésével és profilozásával.

A vírus semlegesítésére képes antitestek keresése teljesen humán fág- és élesztőgomba-bemutatási technika, humanizált állati modellek immunizálása, betegektől származó B-sejtek és számítógépes tervezés felhasználásával.

Ezekhez a pillérekhez szorosan kapcsolódva a kutatómunka további területei a gyógyszerjelölt vegyületek átfogó gyógyszervegyészeti folyamat útján történő finomítása, rendszerbiológiai kutatások, valamint a három pillérből származó molekulák preklinikai és klinikai kiértékelése. A rendszerbiológiai irány a vírus kórélettanára összpontosít, hogy jobban megismerjék a vírusfertőzés fázisai és az emberi immunrendszer válaszai közötti összefüggéseket. Ennek érdekében azonosítják a betegség markereit, ami hasznos információval szolgál a terápiák fejlesztéséhez, és segíti a CARE keretében kidolgozott új terápiák értékelésére végzett I. és II. fázisú klinikai vizsgálatok jobb megtervezését és monitorozását.

A CARE kezdeményezésről

A CARE egy új köz- és a magánszféra közötti partnerség, amelyben tudományos kutatók, kutatóközpontok, kis- és középvállalkozások, a Gyógyszeripari Egyesületek Európai Szövetsége (EFPIA) tagvállalatai, valamint az IMI kezdeményezés társult partnerei vesznek részt. A konzorciumot összesen 37 szervezet alkotja, tudományos koordinátora Yves Lévy professzor, a VRI-Inserm ügyvezető igazgatója, az EFPIA projektvezető Marnix Van Loock, a Johnson&Johnsonhoz tartozó Janssen Pharmaceutical Companies kutatási igazgatója, a társ-projektvezető pedig Kumar Saikatendu, a Takeda globális igazgatója. A projektben 11 tudományos intézet (KUL, GUF, AMU, UzL UU, EDI-IVI, UHAM, UEDIN, TiHo, JU, LUMC), 5 állami kutatási szervezet (Inserm, CHUV, CEA, HZI, SERMAS), 7 kis- és középvállalkozás (IT, EVF, EXSCI, NUVISAN, SCIFEON, ENYO, AIB), 11 EFPIA-tag (Janssen, Takeda, Pfizer, ABBV, Boehringer Ingelheim, Merck KgA, BAG, Novartis, Astellas, Servier, AiCuris), valamint az IMI2 három társult partnere (BMGF, UNIVDUN, GHDDI) képviselteti magát.


[fbcomments]