Egyéb · 2015.07.22.

BRÓKERBOTRÁNY – Oda a katonák és rendvédelmiek pénze is?

Állítólag 28 ezer katona, rendvédelmi és titkosszolgálati dolgozó megtakarítása veszett oda a Buda-Cash botrány kapcsán, és ez „nem sima pech”, írta az Index a minap arról, hogy hova és merre is tart a Buda-Cash brókerbotrány. A cikk szerint a bukta oka, hogy „nagy volt a barátság” a DRB Bankcsoport befektetési vezetője és a Honvéd Egészségpénztár irányítói között.

A lap értesülései szerint a HEP 2,5 milliárd forintos vagyonából 1,8 milliárdot tartott a most felszámolás alatt levő DRB Banknál.

Az állítást a pénztár vezetősége az intézmény honlapján (http://www2.honvedep.hu/)   határozottan elutasította, közleményük szerint a lapnak július 16-án e-mailben jogi lépéseket helyezett kilátásba, amennyiben kérdéseire (ezek nem láthatóak) érdemi választ nem kap.

Az nem titok, hogy a pénztár ügyfelei közül sokan könyvelhettek el nagy veszteséget, egy általunk megkérdezett katona elmondta, hogy ő már évek óta nem nyúlt az egészségpénztári megtakarításához, az oda általa havonta befizetett 3000 forintot (amit munkáltatója ugyanennyivel pótolt) „ínségesebb időkre tartogatta”. Ha csak 4–5 évet veszünk alapul, már akkor kiszámolható, hogy ő például 300 ezer forint körüli összeget hagyott bent, de a többség megtakarítása ennél nagyságrendekkel kisebb.

A pénztár tájékoztatása szerint a vezetőség minden lehetséges törvényes megoldást kihasznál, minden követ megmozgat annak érdekében, hogy tagjait kártalanítsa. Az aktuális lépésekről, levelezésről honlapjukon folyamatosan tájékoztatják tagjaikat. A pénztár vezetősége már májusban megbízta a Gárdos Füredi Mosonyi Tomori Ügyvédi Irodát a jogi helyzet felmérésére, valamint ennek függvényében per indítására a pénz visszaszerzése érdekében.


[fbcomments]