Kultúra · 2023.09.03.

BRAZÍLIA – Keveset tudunk egymásról

A Művészetek Háza Veszprém felújított klubtermeiben, a Simoga-házban két kiállítás nyílt egyszerre, amely Brazíliát hozza közelebb Veszprémhez. A megnyitón jelen volt Brazília magyarországi nagykövete is.

– Az Európa Kulturális Fővárosa projekttel egy olyan barátra tettünk szert, amely nem is volt a horizontunkon – mondta köszöntőjében dr. Navracsics Tibor. – A nagykövet asszony is érzi, milyen keveset tudunk egymásról, és mindig nyit egy kis ablakot, amelyen keresztül a két ország közelebb kerülhet egymáshoz.

A tárca nélküli miniszter ezzel arra utalt, hogy az EKF keretében idén már a harmadik, Brazíliával kapcsolatos kiállítás nyílt meg a Művészetek Háza Veszprémben.

Az egyik tárlat Kurt Klagsbrunn Brazíliáról készült fotóit, a másik a Száműzetés öröksége címmel a Brazíliában maradandót alkotó II. világháborús menekülteket mutatja be.

– A kiállításon 12 magyar menekült munkásságát is megismerhetik a látogatók – vette át a szót Susan Kleebank nagykövet. – Köztük van Szenkár Jenő karmester, aki az első szimfonikus zenekart alakította meg hazánkban és Kirschner Izidor, aki Budapesten az MTK futballcsapatát edzette, Brazíliában pedig a Flamengót, a legnépszerűbb ottani csapatok egyikét. Reméljük, hogy a kiállítás hozzájárulhat a totalitarizmus elől menekülők emlékének megőrzéséhez! Olyanokénak, akik új életet építettek Brazíliában és maradandó kulturális és emberi örökséget hagytak maguk után.

Kristina Michahellestől, a tárlat kurátorától és a brazil Stefan Zweig Ház ügyvezető igazgatójától megtudtuk, hogy Stefan Zweig osztrák író a Buenos Airestől pár kilométerre fekvő Petropolisban élt tíz évig, miután elmenekült Európából a fasizmus elől. A ház, amelyben lakott, tíz éve múzeum és kulturális központ.

– A múzeumban létrehoztunk egy adatbázist, amelyben 100 menekült életrajza hozzáférhető. Meglepődve tapasztaltuk, hány család őrzi az emigrálás és a partra szállás emlékeit, fotóit, dokumentumait. 2016-ban egy televíziós sorozatot indítottunk el, amely szintén a menekültek életéről szól. Küldetésünknek tekintjük, hogy megtaláljuk azokat a mechanizmusokat, amelyek napjainkban megkönnyítik a menekültek életét. Mivel új egzisztenciájuk megteremtésében nem tudunk segíteni, felhívjuk a figyelmet a diplomáciai és politikai eszközök fontosságára.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

[fbcomments]