Közérzet / Kultúra · 2016.04.19.

BŐSZE-SZALON – A kultúra oázisa

A közönség figyelmének fókuszában Haumann Péter, a Nemzet Színésze állt, ő volt az, kétségtelenül. Szókratész védőbeszédének részleteit adná itt most elő, mondta, azt a 2415 éve elhangzott és ma is ijesztően időszerű társadalomkritikát, amit utóbb tanítványa, Platón jegyzett fel az utókor számára. A szemünk előtt esett meg a varázslat, mégsem vettük észre, mikor alakult át Haumann Péter Szókratésszé, de egyszerre csak ő állt ott előttünk, kétségtelenül. Szókratész, a 70 esztendős filozófus, akit az ókori Athén egyik igaztalan perében halálra ítéltek.

Haumann Péter, a Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész volt a 2000-ben életre hívott Buhim-völgyi Szalon első meghívott vendége Bősze Ferenc, a nemrég elhunyt veszprémi ügyvéd és felesége, Bőszéné Szatmári-Nagy Anikó otthonában. A temetés utáni hetekben a család barátai gyakran emlegették a szalon estjeit, amelyek az egyre elsivárosodóbb világban a társasági lét, az emberi kapcsolatok, a kulturális értékőrzés eszméjének oázisát jelentették. Ezek a nosztalgikus visszaemlékezések ösztönözték a családot, hogy Bősze Ferenc Szalon néven továbbvigyék az egykor közösen vállalt missziót. Az újrainduló szalon első előadója pedig ki más lehetett volna, mint a régi jó barát, Haumann Péter.


Szókratészt az ókori Athén egyik igaztalan perében halálra ítélték

Szókratészt az ókori Athén egyik igaztalan perében halálra ítélték

Jó volt ott ülni, jó volt hallgatni a bölcs filozófus érvelését, még akkor is, ha tudtuk, ügyében nem született felmentő ítélet. De a levegő bizony megállt egy pillanatra, amikor így szólt: „Ejnye, te legderekabb ember, athéni polgár vagy, a bölcsességben és hatalomban legnagyobb és legkiválóbb város polgára; nem szégyelled hát, hogy mindig csak a vagyonod lehető legnagyobb gyarapítására van gondod, meg hírnevedre, megbecsültetésedre, de a belátásról, az igazságról és arról, hogy lelkedet a lehető legjobbá tedd, nem is gondoskodol, nem is gondolkodol?” Az ügyvéd, a közíró, a humanista Bősze Feri ekkor tolta feljebb orrnyergén a szemüvegét és egyetértőleg bólintott odafent, abban a másik, boldogabb világban.

Az est második felében Karinthy Frigyestől Az emberke tragédiáját hallhattuk a művész sziporkázó előadásában, sok-sok nevetéssel fűszerezve. A csodálatos élményt Bőszéné Anikó azzal köszönte meg, hogy tudja, lélekben Feri is velünk örült a baráti együttlétnek és a jó hangulatnak. Egyúttal bejelentette, hogy a szalon következő összejövetelén Tömöry Péterrel találkozhatnak a résztvevők, akivel nemrég bemutatott könyvéről, a Drakula földje avagy Bodóné lányai című családregényről is  beszélgethetnek.


[fbcomments]