Kultúra / Életmód · 2016.10.11.

BORÜNNEP – Csopaki kódexes kóstoló

Október 22-én misét mondanak Guden vitéz lelki üdvéért, akinek a szőlőbirtokáról írt végrendelete a legrégebbi, eredetiben fennmaradt magánokirat 1079-ből. A paloznaki kisbirtokon termő olaszrizling mára a fajta egyik etalonjává vált. Ugyanakkor több más izgalmas gasztronómiai rendezvényt és kóstolót is tartanak a környékbeli pincészetek boraiból.

Az elmúlt években kapott nagy nyilvánosságot Guden vitéz története, aki – amikor hadba vonult IV. Henrik ellen László király oldalán – úgy rendelkezett, hogy az egyházra hagyja a birtokát, azzal a végakarattal, hogy „a szőlőből az embereknek évente felüdülés legyen, és a lelkéről megemlékezzenek”. A lovag elesett a harcokban, a végrendeletéről megfeledkeztek, csak a mostani paloznaki esperes, Ajtós atya fedezte fel egy adásvétel kapcsán. Azóta megnyerte az ügynek Molnár Szabolcs borászt, aki rendbe szedte a birtokot, és akihez csatlakozott még Gősi Péter szakács és Csidei Zoltán sommelier. Az atya mellett ők hárman kellettek ahhoz, hogy Guden vitéz legendája feltámadjon, na és Jásdi István, az északi part leghíresebb borásza, aki, ahol csak teheti, elmeséli ezt a legendát. A paloznaki kisbirtokon termő olaszrizling mára a fajta egyik etalonjává vált.


A részben Guden vitézhez, részben a Csopaki kódexhez kapcsolódó, október harmadik hétvégéjére meghirdetett rendezvények közül az október 22-i első Csopaki kódex sétáló kóstoló tarthat nagy érdeklődésre számot. Ennek színhelye a paloznaki polgármesteri hivatal emeleti terme, ahol a környékbeli pincészetek kódex védjegyes borai sorakoznak fel. Több évjáratot is bemutatnak, és itt lesznek a legújabb kódexbírálaton eredményesen végzett borok is. A rendezvény célja a Csopaki kódex szabályozás és a 2015-ös évjárat kódexes borainak bemutatása.

A sajtóközlemény szerint a belépődíjas sétáló kóstoló 14-től 18 óráig tart, aminek a megkoronázása a paloznaki Sáfránkert vendéglőben külön díjazásért elfogyasztható háromfogásos menü. Ruprecht László a következő fogásokat ajánlja a kódexborokhoz:

– Enyhén füstölt tokhalfilé, tormás csicsókakrémmel, fürjtojással.

– Ropogósra sült kacsacomb vargányás pirított burgonyával, zsályás almakompóttal.

– Végül desszertnek mákos guba házi áfonyalekvárral.

A kóstolót egybekötik a Jásdi Borterasz október 21-ei, pénteki Borászok a kanapén rendezvényével (amelynek résztvevői: Jásdi István, Homola Szabolcs, Molnár Szabolcs, valamint Kovács Tamás) és a szombati Guden-ünneppel, így egész hétvégére elegendő programra számíthatnak a Paloznakra–Csopakra látogatók. Az október 22-ei, este hat órai Guden-mise után Guden-buli lesz a Kredencben Balatonfüreden este fél kilenctől.

[stextbox id=”grey”]

A Csopaki kódex

A Csopaki kódex egy független eredetvédelmi és védjegyoltalmi rendszer, amelynek fókuszában Csopak és hagyományos fajtája, az olaszrizling áll. Megalkotásának célja a csopaki bor minőségének magasabb fokú védelme. A Csopaki kódex négy pillérbe gyűjtve tartalmaz termelési előírásokat. A védjegyével ellátott boroknak az ország legszigorúbb minőség- és eredetvédelmi szabályainak kell megfelelnie – áll a sajtóközleményben.

[/stextbox]


[fbcomments]