Kultúra · 2017.03.29.

BORKÉPEK – Sanja Janković jól kitalálta!

Végül is ketten maradnak, Isten és a bor – hangzik Hamvas Béla örök értékű mondata, mi meg hozzátesszük: harmadikként itt van Sanja Janković szerémségi művésznő, aki borral fest! Ezt jól kitalálta! Mindennel és mindenre festettek már a művészek, na de borral?

Márai szerint a bor férfidolog, csendesen kell beszélni róla, leghelyesebb egy pohár bor mellett. Sanja borfestményeit csendes elismeréssel érdemes megnézni, leghelyesebb egy pohár bor mellett.


Manapság nehéz újat alkotni, a már látottat, a már meglévőt érdemes újragondolni véli a művésznő.

csendelet

Cavaraggio gyümölcskosara Sanja interpretációjában. A kép sarkában az „alapanyagok”: Cabernet, Sauvignon és Merlot. A művésznő legszívesebben Fruška Gora-i borokkal fest.

balerina

A balerina leheletfinom mozdulata: Merlot, Grande cuvée, rozé.

Judith

Egy Gustav Klimt-reprodukció, a Judit és Holofernész című festményé.

Borfestészetben Sanja autodidakta, az általa vinorel festészetnek nevezett technika az akvarelléhez hasonló.

Hibázni nem szabad, mert nem javítható! – mondja. – A festészetben a legfontosabb az anyag ismerete. A bor különleges anyag, amely a vásznon ugyanúgy öregszik, mint a természetben. Ugyanis oxidálódik, és a lágy ibolyaszínek idővel megszürkülnek.

monaliza

A világosabb, melegebb tónusokat rozé felhasználásával éri el, a sötétebbeket vörösborral, a fehérborok amolyan oldószerként funkcionálnak. De valamennyi minőségi! Kedvencei a Cabernet sauvignon, Rizling, Chardonnay, Merlot, a Pinot noir…

(Forrás: https://www.behance.net/simbyleebf2e)


[fbcomments]