EKF / Kultúra · 2022.01.15.

Bondoró – Karneváli hangulattal indul az év

A júniusban visszatérő Bondoró utcaszínházi fesztivál keresi a hivatalos álarcát. A Mutasd Magad! néven futó kezdeményezés arra buzdítja az embereket, hogy készítsenek a saját egyéniségüket leginkább kifejező álarcokat.

Önfeledt farsangi mókára invitál az új év kezdetén a Bondoró Fesztivál. A kapolcsi esemény immáron négy éve képviseli a hazai fesztiválpalettán az utcaszínházi kavalkádot, amelyben nem csak nyaranta esik jól elmerülni.

Készíts álarcot

A Mutasd Magad! néven futó kezdeményezés arra buzdítja az embereket, hogy készítsenek a saját egyéniségüket leginkább kifejező álarcokat. Ez lehet szertelen, vicces, mesésen karneváli, de akár hagyományos, télűző maszk is. A tét nem csekély, hiszen a győztes álarc készítője lehetőséget kap arra, hogy alkotása a júniusi fesztiválon megjelenjen a felvonulások forgatagában. Ráadásul az idén újdonságként debütáló Bondoró álarcok mellett a nyertes maszkját is meg lehet majd vásárolni a fesztiválon. Az alkotásokat egy szakmai zsűri bírálja el. A Mutasd Magad! felhívására február 1-jéig lehet jelentkezni. A játék részletei megtalálhatók a Bondoró oldalán: https://bondoro.hu/mutasdmagad/


– Az általunk hőn imádott, színes, vidám forgatagot szerettük volna egy picit becsempészni a szürke téli hétköznapokba – mondta Virág Zsóka fesztiváligazgató. – Emellett nem titkolt szándékunk az is, hogy a Bondoró közönsége ne csupán évente egyszer jöhessen össze. Egy farsangi összejövetelnél pedig keresve sem találhattunk volna jobb alkalmat a kapcsolódásra. Arra törekszünk, hogy a Bondoró barátok valódi, összetartó közösséggé kovácsolódjanak, s a látogatóink egyre inkább magukénak érezzék a fesztivált.

Nemzetközi fellépők

A Veszprém–Balaton 2023 programjába becsatlakozó fesztiválon már a tavaly is szerepeltek nemzetközi fellépők, akik a budapesti Olasz Kultúrintézet, a Wallonie-Bruxelles International, valamint a Francia Intézet támogatásában érkeztek a Bondoróra. Az olasz, belga, francia együttesek mellett idén várhatóan több más nemzet is jelen lesz a június 10. és 12. között zajló fesztiválon. A partnerek sorához csatlakozik többek között a budapesti Cseh Centrum és a Budapesti Cervantes Intézet. Ezen túlmenően szerb, osztrák, flamand és kolozsvári együttműködések is folyamatban vannak.

Az idei Bondorón biztosan fellép majd Songoro Fatime és Takács Dániel duója, a YOU, ott lesz a HolddalaNap Zenekar és Kacor Király. Koncertet ad Németh Juci és G. Szabó Hunor, továbbá a Valami Swing zenekar. Bábelőadással érkezik Nizsai Dániel, a Kámfor Bábszínház és a Majoros Ági Bábszínház. Emellett ott lesz a Langaléta Garabonciások, Danny Bain és Szarka Fedor Guido, azaz Mimuido is. A már bejelentett fellépők között találjuk még a Tűzmadarak Cirkuszcsoportot, a Létra Kulturális Egyesület Ab ovo című előadását és a Mágustones Masírbandát.

Kép forrása: KELEMEN_GERGO

[fbcomments]