Közérzet · 2016.04.07.

BOLTZÁR – Háromigenes népszavazásra készülnek

Hitelesítette a Kúria az MSZP népszavazási kérdését, így elkezdődhet az aláírásgyűjtés a vasárnapi boltzár eltörléséről szóló népszavazás kiírásáért. Az ügyet összekötik Kész Zoltán Lopásgátló népszavazásával és Gőgös Zoltán földtörvényes kérdésével.

Megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság döntését és hitelesítette Nyakó István MSZP-s politikus népszavazási kérdését szerdán a Kúria. A kérdés úgy hangzik: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?” – adta hírül a távirati iroda.


A végzést meg kell jelentetni a Magyar Közlönyben, majd a megjelenéstől számított öt napon belül a Nemzeti Választási Iroda elnöke átadja a szervezőknek a hitelesítő záradékkal ellátott aláírásgyűjtő ív mintapéldányát. Innentől indulhat az aláírásgyűjtés, a szervezőknek 120 napjuk van összegyűjteni a népszavazás kiírásához szükséges 200 ezer aláírást.

Ha ez sikerül, akkor az Országgyűlésnek harminc napon belül el kell elrendelnie a népszavazást. Ez akkor pedig akkor lesz érvényes, ha az összes választópolgár több mint fele érvényesen szavaz, és akkor lesz eredményes, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele a megfogalmazott kérdésre azonos választ ad.

Az ellenzéki pártok sorban üdvözölték a döntést. A kezdeményező MSZP szerint jogállami döntést hozott a Kúria, és ezeken a népszavazásokon a Fidesz politikájáról lehet majd véleményt mondani. Egyeztettek a földügyben népszavazást kezdeményező Gőgös Zoltánnal, az MSZP elnökhelyettesével és az állami bérplafonról népszavazási kérdést benyújtó Kész Zoltán veszprémi független országgyűlési képviselővel, hogy közösen gyűjtik össze a kérdésenként szükséges 200 ezer aláírást június 3-ig – amikor Kész Zoltánnak be kell nyújtani az aláírásokat.

A Demokratikus Koalíció szerint ez egy újabb repedés az Orbán-rendszeren, mert a hatalom szándékai ellenére megvalósulhat a népszavazás. Az Együtt szerint a Fidesz választási csalással próbálta megakadályozni, hogy a magyar emberek életét súlyosan érintő kérdésben referendum legyen, ezt azonban a Kúria meghiúsította. A párt szerint a vasárnapi kötelező zárva tartás miatt munkahelyek szűntek meg, sok dolgozó fizetése csökkent és a gazdasági növekedés lassult. A Magyar Liberális Párt szintén részt vesz az aláírásgyűjtésben, segíti az MSZP-t az érvényes és eredményes népszavazás lebonyolításában, és az igen mellett fog kampányolni. A Párbeszéd Magyarországért támogatja a vasárnapi boltzár eltörléséről szóló népszavazási kezdeményezést, de csak akkor, ha ez nem jár együtt a kereskedelmi dolgozók vasárnapi pótlékának csökkenésével.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete viszont szerdai közleményében azt írta, következetesen kiáll a kiskereskedelmi üzletek vasárnapi zárva tartása mellett. Szerintük az elmúlt egy évben nem volt tömeges boltbezárás a kiskereskedelmi láncoknál és nem kerültek több tízezren utcára sem az ott dolgozók közül.

drahos, mti


[fbcomments]