Életmód / Egyéb · 2023.03.12.

BÖJTI SZELEK – Tömegkarambol, ki hibázott a porfelhőben?

Büntetőeljárást indított a rendőrség az M1-es autópályán történt tömegkarambol ügyében, amire „a halálos tömegszerencsétlenség körülményeinek teljes körű tisztázása érdekében van szükség” – olvasható a magyar sajtóban. Egyelőre ennyit tudunk. A többi találgatás, videófelvételekkel alátámasztva.

Március 11-én, szombaton délután 32 személyautó, 5 kisteherautó és 5 kamion rohant egymásba az M1-es autópályán, Mány térségében. A tömegkarambol következtében sok jármű kigyulladt. Sokan megsérültek, köztük gyerekek is. Egy holttestet is találtak a roncsok alatt. Feltételezések szerint a porfelhő miatt valaki fékezni kezdett, és egymásba csapódtak a járművek. A porvihar aznap délelőtt már többször lecsapott – a 24.hu, az index, a HVG információi szerint.

„Már órákkal a tömegkarambol előtt tudni lehetett, hogy óriási a baj az M1-esen” – írja az index. Rendőrségi forrás szerint aznap dél körül volt már egy ütközés az M1-es autópálya 29-es kilométerszelvényénél, a főváros kivezető szakaszán, Herceghalom térségében egy kamion és egy személygépkocsi ütközött össze, vélhetően úgyszintén a porfelhő miatt. Ha más nem, ez eszébe kellett volna juttassa az útkezelőnek, hogy le kell zárni az utat. De ez nem történt meg.


Digitális figyelmeztetés a porviharban

Az útkezelő digitális táblán figyelmeztetett a szélviharra. Miért gondolták, hogy ennyi elég? Felvetődik a kérdés, hogy miért nem lassították, vagy zárták le a forgalmat? Hiszen az autók és kamionok fedélzeti kamerái által rögzített, nyilvánosságra került videófelvételekből egyértelmű, akkora porvihar volt az M1-es autópálya Herceghalomhoz közeli szakaszán szombaton, hogy szinte semmit sem lehetett látni. Ilyen körülmények között borítékolható volt a tömegbaleset.

Az útviszonyok

A Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (MKIF) kommunikációs osztályának tájékoztatása szerint „a hatóság részéről nem merült fel a forgalom korlátozásának kérdése”. Ugyanis a gyorsforgalmi utak üzemeltetőjeként, tájékoztatni és figyelmeztetni tudják az utazókat, és ezt az M1-es autópályán is megtették. Mármint a szélviharra figyelmeztették őket. Az MKIF szerint a viharban az autósok nem az út- és látási viszonyoknak megfelelően vezettek. Ami nyilván igaz is.

Rajka térségét azonban lezárták

Viszont az M15-ös számú autópályán, a Rajka térségében található magyar–szlovák határátkelőhelyet a viharos szél miatt kialakult, és a látótávolságot gyakorlatilag nullára csökkentő porvihar miatt 2023. március 11-én 11 órától lezárták – írta meg a police.hu. Hogyhogy Rajkánál fel tudták mérni, hogy ilyen körülmények között nem lehet közlekedni, az M1-esen viszont nem?

Magyarország egy sivatag?

Az ember felkapja a fejét: porvihar Magyarországon? Mint a sivatagban? Az MKIF Zrt. kommunikációs igazgatója, Szimicsku László az RTL Híradónak azt nyilatkozta, hogy a szél a környező mezőgazdasági földekről vitte a port az autópályára, elvakítva a sofőröket. Itt vannak a böjti szelek és száll újra a termőföld a levegőben a mezőgazdaság kőkorszaki technológiájával dolgozó termelőknél. Állítólag éppen a szélvihar előtt lazították meg a talajt a szántóföldeken, még mindig azzal az ősi, az eróziót elősegítő technológiával, amely az elsivatagosodást fokozza az egyre aszályosabb időjárási körülmények között.

tömegkarambol, BÖJTI SZELEK – Tömegkarambol, ki hibázott a porfelhőben?

„A vörössel jelölt területeken már egy 20 km/óra sebességű szél is megindítja a talajfelszínen a talajrészecskék mozgását – a szél 2,3 – 212 tonna talaj átrendeződését is okozhatja hektáronként a szélerózióra érzékeny területeken!” Ezek szerint még böjti szelek se kellenek bizonyos autópálya szakaszoknál a porfelhő keletkezéséhez. Elegendő kisebb vihar is hozzá.

Életveszély az M1-es autópályát így hagyni, ezzel a porzó környezettel. Már enélkül is halálútnak számít az M1-es az óriási nemzetközi forgalommal, amit Budapest–Győr–Bécs között bonyolít, mindössze két sávban egyirányban. Halálfélelme van az embernek már amúgy is a gigantikus teherautók közé szinte beszorulva. Egy valaki lefékez és vége mindennek, ahogy most szombaton is történhetett.

Vezető képünkön: porfelhőben. Fotó: népszava


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]