Közérzet · 2016.03.01.

BOJKOTT – Nem influenza miatt hiányoztak

Veszprémben is igencsak foghíjasak voltak az osztálytermek hétfőn, több százan csatlakozhattak a Nem leszek suliban Facebook-eseményhez. Voltak osztályok, ahol semmi különöset nem lehetett tapasztalni, és olyanok is, ahol feltűnően sokan hiányoztak.

Hogy hányan nem mentek tiltakozásképpen február 29-én iskolába, arról pontos információk nincsenek. A Facebookon hétfőn 34 ezren jelezték részvételüket és 17 ezren érdeklődtek az esemény iránt, aminek célja a kormány oktatáspolitikája és a Klik elleni tiltakozás volt. A szülők a meghirdetett bojkottal szolidaritásukat fejezték ki a tiltakozó pedagógusokkal, és egyúttal kinyilvánították: valódi és eredményes változást szeretnének az oktatásban, nem csak a szokásos látszatintézkedéseket és uszító propagandát. A facebookos kezdeményezés arra ösztönözte a szülőket, ne engedjék gyereküket iskolába, éljenek azzal a lehetőséggel, hogy háromnapnyi hiányzást a szülő is igazolhat a tanév során. Az iskolában lévők pedig kockás inggel fejezhették ki szolidaritásukat.


A Nem leszek suliban Facebook-csoport publikus posztjai színes képet mutatnak a hétfői napról. Volt, ahol egész osztályok hiányoztak, volt, ahol a fél tanterem volt üres, és olyanok is akadtak, akik csak egy dolgozat megírása miatt mentek iskolába. A legkevésbé szerencsés tiltakozók pedig vélhetően azok, akiknek több napot már nem igazolhatott a szülő, ezért iskolában volt a helyük. A megmozdulás kapcsán jelentős szülői együttműködés alakult ki.

A Kettős mérce blog hétfő délután 250 osztályból dolgozta fel az adatokat az ország minden pontjáról. Eszerint a 250 osztályba 6788 diák jár, akik közül 1989 jelent meg az iskolában, azaz a diákok nem egész 30 százaléka, 70 százalékuk viszont távol maradt. A vizsgálat persze önbevallásos és nem reprezentatív, de számos olyan osztály is szerepel az adatsorban, ahol a teljes osztály végigülte a tanítási napot.

Ami Veszprémet illeti, a kép itt is vegyes. A Lovassy gimnáziumban például a tanulók negyven százaléka hiányzott hétfőn, de pénteken is otthon maradt a 27 százalékuk. A Jendrassik szakközépiskolában az igazgató szerint semmi feltűnőt nem tapasztaltak, a Vetésiben pedig az igazgató annyit mondott: annyiféle állásfoglalást kapott az elmúlt napokban, hogy nem tudja, melyiket követve tesz legkevésbé rosszat a diákoknak, így nem nyilatkozott. Az interneten fellelhető információk alapján úgy tűnik, a diákok fele hiányzott a Vetésiből.

Az általános iskolákat kevésbé érintette, de nem kerülte el teljesen a bojkott: egyes iskolákban nem hiányoztak többen a megszokottnál, de volt, ahol egyértelműen éreztette hatását a megmozdulás. Információink szerint volt olyan iskola is, ahonnan az első óra után a Klik kérésére le kellett adni, hányan hiányoznak – erre korábban csak nagyobb influenzajárványok esetén volt szükség.

A Facebookon egy térképen is nyomon követhetjük, hogy hol csatlakoztak a kezdeményezéshez. A kommentek között számos veszprémi és megyei példát találunk:

– Vetési Albert Gimnázium, 10. A (Veszprém), harmincból kilencen voltak hétfőn, a 9. B osztályban 29-ből tizenöten.

– Séf szakképző iskola, 11. A (Veszprém), 29 főből 11 jelent meg.

– Szent-Györgyi Albert Szakközépiskola 11. D (Ajka), 29 főből senki sem ment ma iskolába.

– Bródy gimnázium 10. G (Ajka), 29 főből tíz volt jelen.

– Fekete István–Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Gimnázium 11. G (Ajka), 24-ből 14-en.

– Batsányi János Gimnázium 12. A (Tapolca), 26 főből tizenegyen jelentek meg.

Drahos Nikolett


[fbcomments]