Sport · 2023.08.24.

BMX – Külföldön is ismerik a Veszprémi Spartacust

Borbély Ferenc neve összeforrt a hazai és a veszprémi BMX-sporttal. Hiszen ő alapította és a kezdetektől edzette, felkészítette a helyi klub versenyzőit a hazai és nemzetközi versenyekre.

Volt szövetségi kapitányként ott volt a pekingi olimpián és az utánpótlás korosztályok hasonló világseregszemléin is. Dolgozott a szövetség főtitkáraként is. Ám amikor egy törvény értelmében egy közösségbe tették a különböző bringás szakágakat, megköszönte, és már nem látta el tovább a megtisztelő munkakört.

Mostanában kevesebbet hallani a BMX-esekről, pedig volt időszak, amikor megtelt versenyzőkkel, szurkolókkal, a gördülő, pedálos sportág érdeklődőivel a Március 15. utcai pálya.

– Élünk, létezünk, versenyzünk, folytatjuk azt az utat, amit 1988-ban elkezdtünk, amikor átadták a pályánkat – mondta Borbély Ferenc, a Veszprémi Spartacus Sportegyesület alapító elnöke. – Büszkék voltunk arra és ma is azok vagyunk, hogy akkor a miénk volt az ország egyetlen, a nemzetközi szabályoknak megfelelő BMX-pályája. Ezért rendezhettünk itt 1989-ben Európa-kupa versenyt, majd 1994-ben csapat-Európa-bajnokságot.

A szakosztály sportolói nagyszerűen helytálltak a hazai és a nemzetközi versenyeken. Több országos bajnoki cím, valamint sok, európai elit viadalokon szerzett érem fűződik a nevükhöz. A már említett kontinens-csapatviadalon 9. volt a Veszprémi Spartacus SE.

– Az utóbbi két évben örvendetesen emelkedett a versenyszerűen sportolók száma a klubban – jelezte a sportvezető. – Ez különösen igaz az utánpótláskorú BMX-esekre. A világbajnokságon hat veszprémi, László Milos, Borbély Ferenc Benedek, Budai Ádám, Naszádos Saba, Budai Zoltán és Markó Benedek öregbítette az ország és a klub hírnevét.

BMX, BMX – Külföldön is ismerik a Veszprémi Spartacust
Borbély Ferenc a legtehetségesebb tanítványai egyikével, Naszádos Sabával

Lukács Nándor a belgiumi EB döntőben elért hatodik helyezése, valamint a lettországi Európa-kupa negyedik pozíciója ugyancsak elismerésre méltó teljesítmény. A veszprémi bringások az Egyesült Királyságot is meghódították.

Az egyik nagy tehetség a 11 éves Naszádos Saba. Volt már korosztályában világbajnoki 3. helyezett a Bakuban rendezett futamon. A magyar apuka és grúz anyuka gyermeke négy nyelven is megérteti magát. Kiváló sportteljesítményére már külföldön is felfigyeltek és akár le is igazolnák. A sportág rendkívül költséges, egyre inkább apasztja a családi kasszát mindenkinél.

– Az egyesület többször is veszített pénzt amikor felmerült, hogy lehet saját pályánk és elköltözhetünk a Március 15. utcából – emlékeztetett Borbély Ferenc. – Ez nem sikerült, mert az önkormányzat nem tudott területet adni. Ezzel elbuktuk a pályázatainkat. Ezért tovább gondozzuk, csinosítgatjuk a mostanit. És persze fizetjük a közüzemi számlákat is. Az önkormányzattól kapunk támogatást az éves költségvetési keretből, és versenyrendezésre is adnak pénzt. Mezreklámból is van bevételünk. Szerény körülmények között élünk. Megbecsüljük azt, amink van, amit kapunk, és eredményeinkkel igyekszünk meghálálni.

Az idén 35 éves egyesület továbbra is teljesíti, amit vállalt. Eredményes utánpótlás-neveléssel segíti a hazai sportág fejlődését, eredményességét.

Donát Tamás

A vezető képen az edző az egyik fiatal versenyzővel. Fotó: Veszprémi Spartacus SE


1 Response

  1. Feribá szerint:

    Ennyi sületlenséget összehordani, ez is szép teljesítmény.

[fbcomments]