Hasznos / Egyéb · 2023.03.13.

Biztosítások kis- és nagymotorokra

Ahogy haladunk a nyár felé, úgy lesznek egyre hosszabbak a nappalok, és lesz egyre kellemesebb az időjárás. Ez pedig a közutakon nem jelent mást, minthogy előkerülnek a motorok és robogók. A motoros száguldás szerelmesei egész télen arra vártak, hogy újra elővehessék a kétkerekűiket, és vannak, akik csak most fogják megvenni az első motorjukat. De az tény, hogy a biztosítások tekintetében már nem annyira tudatosak az emberek ezen eszközök tekintetében, mint az autókkal kapcsolatban.

Mennyi motoros van az utakon?

Egyes becslések szerint ma Magyarországon nagyjából 600 ezer rendszám nélküli, kis köbcentis robogó van forgalomban, valamint 175-177 ezer közé tehető a rendszámköteles motorok száma. Ezekre, akárcsak az autókra, szintén kötelező (lenne) biztosítást kötni, azonban a rendszám nélküli motoroknak mintegy ötöde rendelkezik csupán érvényes biztosítással.

Te a tudatos motorosok közé tartozol, és keresed a tökéletes biztosítást a következő szezonra? Válogass a kötelező biztosítások közül, és kösd meg a biztosítást az otthonod kényelméből sorban állás nélkül.


Miért nem biztosítanak a motorosok?

A motorok esetében talán nem kap akkora hangsúlyt a “kötelező” szó a felelősségbiztosításban. Lévén, hogy egy szezonális hobbiról van szó, egyesek azt gondolják, hogy kisebb a valószínűsége a lebukásnak, és vállalják a kockázatot. 

Amennyiben nem összehasonlító portálokról tájékozódnak a biztosítási díjakról, megeshet, hogy egy olyan ajánlatot kapnak, ami – egyébként az adott biztosító jól kidolgozott stratégiája szerint – irreálisan magas, lehet, hogy érvényesnek gondolják az árakat a teljes piacra. Ha pedig túl nagy árat látunk, hajlamosabbak vagyunk mindannyian elgondolkodni a bliccelés lehetőségén is, pedig egyáltalán nem éri meg.

Motorosok a biztosítók szemszögéből

Ahogy az imént említettük, vannak biztosítók, akik nem kívánják a portfóliójukat a motorosokkal is bővíteni, így olyan árakat határoznak meg, amit kevesen vállalnak a közlekedők közül. Azok a biztosítók azonban, akik befogadják a motorosok biztosítási kérvényeit, számos kiemelt kockázatot vállalnak.

Minél nagyobb egy motor, annál nagyobb kárt lehet vele okozni, de a megfelelő kötelező csomag egy markáns anyagi védelmet nyújthat. Kötelező biztosítás hiányában ugyanis az okozott kárt teljes egészében a vétkesnek kell megfizetnie. És persze gondolhatjuk, hogy egy robogóval nehéz nagy problémákat okozni, de egy esetleges ütközés egy luxusautóval igen komoly terheket róhat a fedezet nélkül motorozókra. 

És ezenfelül beszélni kell a vagyoni károk mellett okozható személyi sérülésekről is. Ezek akár milliós anyagi vonzattal is járhatnak amellett a lélektani teher mellett, amit lehet, hogy akár élete végéig is cipelnie kell a vétkesnek.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]