Közérzet · 2019.03.27.

BIZTOSÍTÁS – Már az értékes gyümölcsösökre is köthető a legszélesebb körű díjtámogatott

A gazdálkodók hamarosan ismét pályázhatnak a mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatásra, mely idén is több kedvező lehetőséget tartogat.

Fontos változás például, hogy csonthéjas és héjas kultúrájú gyümölcsök is bekerültek abba a körbe, melyek után a legbővebb, kilenc kockázatra fedezetet nyújtó „A” típusú biztosítási csomag köthető.


A szélsőséges időjárás extrém károkat okoz a mezőgazdaságban is

A klímaváltozás miatt egyre szélsőségesebb időjárási jelenségek tavaly is komoly hatással voltak a mezőgazdasági növénytermelésre. A Groupama Biztosító tapasztalatai szerint egyre gyakoribbak azok a károk, melyek az extrém időjárási körülmények miatt következnek be, így a korábbi években megszokotthoz képest koncentráltan idéznek elő jóval nagyobb károkat. Egyre gyakrabban okoz különösen nagy károkat az extrém erősségű szél vagy a hirtelen lehulló nagy mennyiségű csapadék.

Az extrém intenzitású időjárási események miatt gyakran előfordul, hogy partereink több tízmillió forintos kárt szenvednek el. Ezek az ország különböző részein a legkülönfélébb növénykultúrákat érintik. Több mint húszmillió forintos szolgáltatást fizettünk például szabolcsi almatermesztőnek, de hasonló volumenű kára volt egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei olajtöktermelőnek is – mondta Balázs András, a biztosító vállalati vagyon- és felelősségbiztosítási főosztályvezetője.

A Groupama Biztosító 2018-ban összességében több mint egymilliárd kárkifizetést teljesített. A károk továbbra is a lábon álló növényállományokat érintik leginkább: az összes kárbejelentés háromnegyede és a kifizetett szolgáltatás közel 90 százaléka növénybiztosításokhoz kapcsolódik. A legjellemzőbb kár még mindig a jégeső, több mint 1000 ilyen bejelentés érkezett tavaly a biztosítótársasághoz.

Kedvező változások a díjtámogatásban

A díjtámogatásban részesíthető mezőgazdasági biztosításokat szabályzó pályázati kiírás kedvező módon változott tavaly év végén. Bővült a legbővebb, kilenc kockázatot tartalmazó „A” típusú biztosítási csomag keretében választható növények köre: bekerültek olyan gyümölcsök is, mint kajszi, őszibarack, cseresznye, meggy, dió, mogyoró, mandula. Az előző évben ötmilliárd forintra nőtt a támogatásra szánt éves keretösszeg, és ez a magasabb intenzitású támogatás fennmarad a 2019-es biztosítási évre is.


[fbcomments]