Közérzet · 2021.02.09.

BIZTONSÁGOS INTERNET – Magyar nyelvű kiberbiztonsági oktatóvideót mutat be a Facebook

A biztonságos internet világnapján, február 9-én 18 órakor, a Skool Facebook-oldalán debütál az az iskolai tanóra hosszúságú videó, amelyen a Facebook, a Skool és a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány Yelon programjának munkatársai közérthetően magyarázzák el a közösségi oldal biztonságos használatának mikéntjét. A videó megtekintése nem csak gyerekek, de szülők és tanárok számára is hasznos lehet.

A lokalizált edukációs videó publikálása kulcsfontosságú: hiszen a biztonság a Facebooknál mindig prioritást élvez az egyes termékek fejlesztése és a platformok menedzsmentje során. Csak 2020 harmadik negyedévében 22 millió darab, gyűlöletbeszédet tartalmazó bejegyzést távolított el a vállalat a Facebookról. Ugyanakkor a technológia sem helyettesítheti mindenben a felhasználók éberségét, ezért van szükség edukációjukra. A jelenlegi járványhelyzetben ez különösen hangsúlyos, hiszen egy sor hagyományosan offline tevékenység, például az iskolai tanórák, vagy a barátokkal való kapcsolattartás is jelentős részben az online platformokra helyeződött át, ezért az internet biztonságos használata fontosabb, mint korábban bármikor.

Az oktatóvideó megtekintése nemcsak a gyerekek és fiatalok, de a szüleik és tanáraik számára is hasznos lehet, hiszen megismerhetik belőle a közösségi média alapvető működését, például a profilok és oldalak közötti különbséget, azt, hogy miként lehet csoportba rendezni a közelebbi és távolabbi ismerősöket a Facebookon, vagy miért érdemes bekapcsolni a kétlépcsős azonosítást.

A videó első felében bemutatott biztonsági beállítások megismerése és a szemlélet elsajátítása minden korosztály tagjainak hasznára válhat, hiszen a közreműködők konkrét beállítási tippekkel szolgálnak benne. A webinar második felében az online zaklatás különböző formáiról, és azok megelőzésének, illetve kezelésének lehetőségeiről is beszélnek a szakemberek.

A közösségi média használatával kapcsolatos biztonsági ismeretek elsajátítása azért fontos, mert a tavaly tavasszal készült felmérésünk szerint Magyarországon minden ötödik gyerek nem érzi magát biztonságban a neten. Ugyanennyi gyermek nyilatkozott úgy, hogy szülei a netezéssel töltött idő szabályozásán túl nem nyújtanak nekik elegendő, illetve megfelelő kapaszkodót a digitális térben. Az eredmények egyértelművé tették számunkra, hogy a fiataloknak több hiteles információra van szükségük, ezért csatlakoztunk a Facebook edukációs kampányához – mondta Varga Aida, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány Yelon programjának vezetője.

A Skool 2014-es indulása óta olyan társadalmi csoportokat: lányokat, hátrányos helyzetű fiatalokat érünk el nap mint nap, akik ma még nincsenek ott az IT szektor munkavállalói között, így nem tudnak részt venni a jelenünket és jövőnket meghatározó fejlesztésekben. Az élményalapú oktatás és inspirálás mellett kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a közösségimédia-felületeken tudatosan és biztonságosan mozogjanak a gyerekek és a fiatalok– kommentálta a webinar premierjét Guzsaly Péter, a Skool partnerkapcsolati vezetője.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!