Közérzet / Egyéb · 2022.10.09.

Bizarr – Látványkereszténység Zágráb főterén

Konkurenciája támadt Magyarországnak a látványkereszténység terén. Zágráb központjában az utcán térdepelve imádkoztak a férfiak a nők szüzességéért, a vadházasságok és az abortusz ellen.

Bizarr rituáléra csodálkozhattak rá a járókelők szombaton reggel a Jelačić bánról elnevezett forgalmas zágrábi téren. A független horvát telegram.hr számolt be az eseményről, részletesen felsorolva, hogy mi mindenért imádkoztak rózsafüzérrel és Mária-lobogóval a kezükben a kövezeten térdeplő férfiak. A nők szüzességén kívül a hazáért, békéért, a horvát népért, a horvát férfiak tekintélyének visszaállításáért a családban, továbbá a vadházasságok és az abortusz ellen. Végül is, az ő dolguk, mindenki azért imádkozik, amiért akar – csendben magában vagy a templomban.

Csakhogy, amit kivisznek a főtérre, azon már nagyon el kellene gondolkodni. Azt most hagyjuk is, hogy teljesen irreális a szexuális forradalmak után, a mai modern világban szűz aráért imádkozni, amikor az a helyzet, hogy 30-40 éves korukban mennek férjhez a nők és nem tizenévesen, mint a középkorban. De ne legyünk ostobák, jusson eszünkbe, hogy az utcára kivitt vallásosság, a látványkereszténység, ahogy például a radikális iszlám fundamentalizmus is, mindig tragikusan végződik, mert rátelepül a politika. Kihasználják a hatalomra törő politikusok, a másként gondolkodók ellen fordítják. Ugyanez elmondható persze mindenféle más ideológiáról is. Némi történelmi ismeret segít megérteni, miről beszélünk. Itt most nem az őszinte hitről van szó. Nehezen tudom elképzelni, hogy jó érzésű keresztény ember demonstratívan kitérdeljen a főtérre és a nők szüzességének a megőrzéséért imádkozzon.


Ezzel szembe kellene nézni az egyháznak. Azoknak, akik kiviszik a vallást az utcákra, beviszik a parlamentbe, arra használják, hogy viszályt szítsanak az emberek között, hogy támadást indítsanak a modernitás ellen, amely lehetővé teszi a nők emancipációját. A látványkereszténység mindig álca, hatalmi törekvéseket takar, lényegét tekintve tehát erkölcstelen. Ezért nem is tudunk igazán nevetni rajta.

Vezető képünkön: Bizarr látvány Zágráb központjában. A Jelačić téren térdepelve, rózsafüzérrel, lobogókkal imádkoztak a férfiak a nők szüzességéért, a vadházasságok és az abortusz ellen. (Fotó: telegram.hr)

Kép forrása: PIXSELL

[fbcomments]