Közérzet · 2018.10.19.

BÍRÓSÁG – A megszüntetett zeneművészeti szakközépiskola épületét alakították át ideiglenes székhelynek

A változás mindig egy esély arra, hogy valamit jobbá tegyünk – mondta dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke a Veszprémi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság ideiglenes székhelyének bemutatása alkalmából meghirdetett sajtótájékoztatón. A változássorozat első lépése a közigazgatási bíráskodás átalakítása. 

Az új rendszer 2020-ban indul el, az erről szóló törvénytervezet hamarosan a parlament elé kerül – folytatta az Országos Bírósági Hivatal elnöke. – A 2013-ban felállított Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságoknál az indulás évében 15 806 ügy volt folyamatban, tavaly pedig már csak 10 800, ami azt bizonyítja, hogy nagy hatékonysággal kezdett el működni az átalakított rendszerSok munkát fektettek abba a bírók, hogy az átalakítás folyamatából semmit ne érezzenek az ügyfelek. Idén januártól működik a nyolc regionális munkaügyi és közigazgatási bíróság, és ezek egyike a veszprémi, amely a Fejér és Zala megyei ügyeket is elbírálja. A Veszprémi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságra eddig 973 ügy érkezett, ami 75 százalékkal több, mint a tavalyi azonos időszakban volt.


Dr. Handó Tünde szerint nagyszerűen működik a bírósági szervezet. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az Európai Unió Bírósága igazságügyi táblázatán az előkelő első helyen szerepel Magyarország: az unió 28 tagállama közül hazánkban bírálják el leggyorsabban a közigazgatási ügyeket, azaz az ügyek többsége 3–6 hónap alatt lezárul.

Az OBH elnöke bejelentette: létrehoznak egy, a Kúriával azonos szintű közigazgatási felső bíróságot ugyanolyan jogkörökkel felruházva, mint a Kúria, az alsó bíróságokon pedig nyolc közigazgatási törvényszéket alakítanak ki. Jelenleg 240 bíró és 450 igazságügyi alkalmazott dolgozik országszerte a közigazgatási és munkaügyi bíróságokon.

Az a feladatunk, hogy az infrastruktúra rendben legyen, megfelelő számú munkatárs dolgozzon az ügyeken, az online szolgáltatásban pedig ne essünk vissza, hanem előrelépjünk – zárta mondanivalóját dr. Handó Tünde.

Szeptember 15-e óta a régi zeneiskola épületében működik a Veszprémi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság

Szeptember 15-e óta a megszüntetett zeneművészeti szakközépiskola épületében működik a Veszprémi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság

Az együttműködés adja a közösség erejét, legalábbis mi itt, Veszprémben ebben hiszünk – vette át a szót Porga Gyula polgármester. – A törvényszék ideiglenes elhelyezésével, valamint végső helyének kialakításával, a várban lévő egykorin piarista gimnázium épületének átalakításával már nemcsak közösségépítő, de városszépítő feladatot is kaptunk.

Dr. Némethné dr. Szent-Gály Edit, a Veszprémi Törvényszék elnöke szerint a veszprémi önkormányzat és az Országos Bírósági Hivatal együttműködése szép példája annak, amikor a szavak és az ígéretek tettekké válnak.

Ezt az 1820-as években épült, mostanra kifejezetten leromlott állapotú épületet kellett bírósági funkcióval bíró épületté alakítani, ami hatalmas feladat, hisz ma már egy sima felújítás sem egyszerű próbálkozás – mondta. – Az épületben nyolc darab egységes arculatú tárgyalóterem van, az ügyfelek korszerű beléptetőrendszeren keresztül jutnak be az épületbe, rendelkezünk mediációs helyiséggel, amelyben már sikeresen megtörtént az első peren kívüli megegyezés, és rendelkezünk egy, a gyermekmeghallgatás célját szolgáló szobával is. Szeptember 15-e óta ebben az épületben dolgozunk, és az átállás a szó átvitt értelmében is teljesen akadálymentes volt. Az egykori piarista gimnázium átalakításával kapcsolatban már megkezdődött a tervezési szakasz. Köszönöm az Országos Bírósági Hivatalnak, az önkormányzatnak, a munkatársaimnak és az ügyfeleknek is a segítségét, illetve a türelmét!

A Veszprém Kukac azon kérdésére, hogy ha az ideiglenes bírósági épület optimális feltételeket nyújt a munkához, akkor nem lesz-e túl nagy a volt piarista gimnázium épülete, esetleg oda terveznek-e egyéb funkciókat is, dr. Handó Tünde a következőket válaszolta:

Az, hogy kap-e többletfeladatot a várbeli épület, a közigazgatási bíróságok átalakításától függ. Szükség lesz régiós képzési intézményekre is, a 240 bírónak pedig teret és infrastruktúrát kell adnunk. Sokféle tervünk volt a piarista gimnázium épületével, és a következő egy–másfél év alatt körvonalazódik majd, hogy mekkora helyre lesz szükségünk, elférnek-e ott az egyéb funkciók is.

[stextbox id=”warning”]

Veszprémi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság

A Veszprémi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság szeptember 15-e óta a megszüntetett zeneművészeti szakközépiskola épületében működik a Völgyhíd tér 2. alatt. Elérhetőségei nem változtak. Postacíme: 8210 Veszprém, Pf.: 3510, telefonszámai: 06 88 770 021, illetve 06 70 514 7449, telefax-száma: 06 70 514 7564, e-mail címe: munkaugy_veszprem@veszpremit.birosag.hu. Ügyfélfogadás: hétfőtől péntekig 8-tól 11-ig, szerdánként 8-tól 11.30-ig és 12.30-tól 15 óráig. Ügyfélsegítő félfogadás: csütörtökönként 8-tól 11 óráig. Szerdánként 14-től 15 óráig ügyféltámogató fogadóóra vehető igénybe.

[/stextbox]


[fbcomments]