Kultúra · 2023.01.30.

BIDF – Szótlan szeretet

Négy nap alatt hat filmet láthatott a közönség Veszprémben a műfaj legjobbjaiból a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF) keretén belül. Egyik a Szótlan szeretet volt.

(Az eseményhez másodszor csatlakozott városunk a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karának szervezésében.)

Covid, koholt vádak, politikai elnyomás, háború, szivárványcsalád – nem éppen habkönnyű témák (persze, mint ahogy az élet sem az). Utóbbit feldolgozó film azonban – ha lehet mondani – bizonyos szempontból mégiscsak happy enddel záruló, szívmelengető történet. Megnéztük a lengyel Szótlan szeretet (Silent Love) című dokumentumfilmet.


A 35 éves szép, fiatal nő, Aga régóta Németországban él. Édesanyja halála miatt azonban visszatér a lengyelországi vidékre, hogy a tizenéves öccse, Milos gyámja legyen. Miután édesapjuk már a kisfiú születése előtt kevéssel meghalt, Aga számára egyetlen pillanatig nem kérdés, hogy ő viseli a testvére gondját, még ha ehhez egy rideg, érzékelten jogi procedúrán is kell végigmennie. Egyetlen támasza a Németországban maradt barátnője, szerelme, Majka. A Szótlan szeretet tulajdonképpen egy végtelenül szomorú élethelyzetből fakadó szivárványcsalád születését mutatja be, de talán éppen emiatt egy pillanatig sem szájbarágós, csöpögős, közhelyes vagy demagóg. Pedig nem volt könnyű dolguk.

Aga azzal próbálkozik az öccsénél, hogy költözzön vele vissza Németországba. Itt nincs jövő, ne akarja szemellenzővel élni az életét – érvel. Ám amikor a srác kijelenti, hogy „ki van zárva”, akkor nem kérdés: maradnak. A fiú még gyászol, itt voltak tervei az édesanyjával, ide jár iskolába, itt az élete. Felújítják a lerobbant házat, Aga elhelyezkedik egy virágboltban. Időről időre visszatérő kép a gyámhivatal is, ahol csak egy arc nélküli hang és a számítógép katatón kopogása érzékelteti a hatóságok részéről a lelketlen hozzáállást, ahol az ember csak darab-darab. „Kezelték-e valaha pszichiátrián? Van-e párkapcsolata? Mi a motivációja, hogy a testvére gyámja legyen? Egyedül fogja-e nevelni?” – jönnek sorra a kérdések.

Utóbbira egyértelműen kényszerű igen a válasz, holott mindkettejük számára Majka jelenti az igazi támaszt – még ha többnyire csak skype-on keresztül, hisz a nő Németországban maradt. Nincs felkészülve arra, hogy visszatérjen a szülőföldjére. Milos is ismeri és kedveli a nőt. Amikor hozzájuk látogat, focizik, beszélget vele, cinkosa, amikor a kis srác e-cigit szív. Aga és Majka között nincsenek érintések, nincsenek szerelmes vallomások, de nagyon erős pillanatai a filmnek azok a jelenetek, ahol az együtt hallgatás, egy irányba nézés olyan egyértelművé tesz mindent. A jelentőségteljes csendek.

Persze, hiszen mint ahogy a filmből kiderül, a lengyel valóság is épp elég letaglózó ebben a tekintetben. A „hivatalos” narratíva három helyszínen jelenik meg a filmben. Az egyik az iskolai tesitanár, amint a végzős általános iskolásoknak a hagyományos lengyel táncot, a polonézt tanítja a ballagásra. Szigorú, poroszos rendet tartó férfi, aki két tánclépés közben osztja az észt, „a fiúknak magabiztosság kell és férfiasság”, „a lányok csak lányok, de a fiú az férfi” és hasonló okosságokat. A tévéből két rövid híradóbejátszás erejéig szivárványos tüntetésről, LMBTQ-mozgalmakról van szó, a templomban pedig a Bibliára hivatkozik a pap, mely szerint „csak férfi és nő alkothat egységet”.

Aga és Majka a hallottakkal kapcsolatban soha nem foglal állást, nem véleményez, nem akad ki. Csak beszélgetnek Milossal, hogy tudja-e, mit jelent, hogy buzi és mi a szivárványos zászló. A fiú mondja a válaszokat, de láthatóan az ő életében ennek semmi relevanciája. Ő csak együtt él azzal a két emberrel, akik szeretik, támogatják őt. Ugyan Majka nem mondja ki, de talán épp a fent említettek miatt dönt nehezen, hogy visszatérjen Lengyelországba Agához és Majkához. Amikor kétségei vannak e tekintetben, akkor soha nem amiatt, hogy esetleg tönkremegy a kapcsolata Agával, hanem, hogy megtalálja-e a helyét az országban.

Utóbbit nem tudjuk meg a filmből, az már egy másik történet. Mindenesetre a konklúzió talán az a filmidézet, amit Majka a nyaklánca medálján visel: „A különös szerelem jobb, mint egyáltalán nem szeretni.”

Igaz történet. Nézzék meg, ha lesz alkalmuk! Érdemes.

Az előzetese ezen a linken látható.

Kiss Nikolett


[fbcomments]