Közérzet · 2016.03.25.

„Bezzegváros” a szomszédban

Balatonfüred a veszprémieknek mindig a „bezzegváros” volt. Noha a két település alapvetően más jellegű, mégis összehasonlítjuk őket, és – ami a fejlesztéseket illeti – rendre Füred kerül ki győztesen. A szakadék pedig várhatóan tovább fog növekedni a következő évek fejlesztései miatt.

Kezdjük első körben az idén záruló beruházásokkal: míg Veszprém csak álmodni mer egy uszodáról, addig Füreden nyár végén átadják az egymilliárd forintos költséggel épülő új, 33 méteres városi uszodát. A vizescentrumban gyermekmedencét és wellnessközpontot is kialakítanak. Befejező szakaszába ért az intermodális csomópont kialakítása is, megváltozik a tömegközlekedés és új parkoló épül a vasútállomás északi oldalán. Eközben Veszprém még a forrást sem nyerte el a központ kialakítására, és jelentős viták közepette zajlik a helyi tömegközlekedés átszervezése (korábbi írásaink a témával kapcsolatban itt és itt).


Ami a jövőt illeti, rövidesen kiírják a pályázatot az északi parti vasút villamosításának tervezésére, és várhatóan a 2017-es úszó-vb-re már villamosított pályán juthatunk el Balatonfüredre. Szintén a vb-hez kapcsolódó beruházás keretében több mint 700 millió forintot kapott Füred mélygarázs létesítésére a Zákonyi utcában. A veszprémi gyakorlattal ellentétben a mostani felszíni parkoló ténylegesen a föld alá kerül, a felső szinten pedig park lesz kilátóval, szökőkúttal és télen üzemelő jégpályával. Az önkormányzat erre az uniós beruházásra már a múlt héten rá is bólintott, így sikeres pályázat esetén jövőre újabb zöldfelülettel gazdagodik a Balaton-parti város. Ennek a pályázatnak a keretében újabb parti sétányt is létesítenek.

A Zákonyi utcai parkoló helyén mélygarázst és parkot alakítanak ki

A Zákonyi utcai parkoló helyén mélygarázst és parkot alakítanak ki

Hogy mi lehet a siker kulcsa? Elég csak összehasonlítani egy-egy képviselő-testületi ülést, és máris megkapjuk az egyik választ. Mindkét város testülete arányaiban hasonló összetételű, mégis, míg Veszprémben a politikai csatározások kapnak nagyobb szerepet, és egy-egy ülés ténylegesen kevésbé szól a város fejlesztéséről, addig Füreden az identitások megtartása mellett tényleg érdemben szólnak hozzá a témákhoz. A város képviselői a városfejlesztési nagy projektek témáiban – figyelembe véve a lakosság érdekeit – a mai magyar közéleti viszonyokhoz képest feltűnő egyetértést tanúsítanak.


[fbcomments]