Gazdaság · 2022.06.09.

BEVÁSÁRLÁS A SZOMSZÉDBAN – Magyarország olcsóbb

Horvátországban annyira megdrágult az élelmiszer, hogy Szlovéniába és Magyarországra járnak át bevásárolni, kinek melyik szomszédos ország van közelebb. Van, amikor már reggel üres polcok fogadják a vásárlókat a magyar szupermarketekben. Egyre többen jönnek rá, hogy Magyarország olcsóbb.

Habár a horvát állam csökkentette az áfát, ám a vásárlók ezt szinte meg sem érezték. Már előre félnek attól a drágulástól, amit fél év múlva az euro bevezetése okozhat. A jutarnji.hr horvát online hírportál összehasonlította az árakat a három szomszédos országban, Horvátországban, Szlovéniában és Magyarországon. Sovány vigasz, hogy Magyarországnak mind a két szomszédnál olcsóbbak az árai, ugyanis nálunk a legalacsonyabbak a bérek. A magyar, illetve a szlovén határ közelében élő horvátoknak azonban jelentős megtakarítást jelenthet, ha átruccannak bevásárolni a szomszédba.

A jutarnji.hr táblázata szerint Magyarország jelentősen olcsóbb. Kivéve például a kétliteres csomagolású étolajat, ami nálunk 1416 forint, Szlovéniában 1346. Horvátországban egy liter étolaj csaknem ezer forint, azaz 18,99 kuna.  (HRK = 51,79 Ft). Magyarországon jelentősen olcsóbb a cukor, a só, a rizs, a sima liszt, mint déli szomszédainknál. Míg nálunk a legolcsóbb liszt átszámítva 3-5 kuna, addig a horvátoknál 8,99 kuna. A tej literje náluk 7,99 kuna, nálunk 5,54. De még a tonhalkonzerv is Magyarországon olcsóbb, holott déli szomszédunknak van halkonzervgyára: nálunk 5,74 kuna, míg náluk 11,99 kuna.


A horvát napilap újságírója úgy számol, hogy még a külföldieknek drágábban számlázott benzin ellenére is vígan megéri nekik Magyarországon intézni a heti-kétheti nagybevásárlást. Nem csoda, hogy tele vannak a határ menti szupermarketek parkolói horvát rendszámú autókkal, és azon sincs mit csodálkozni, hogy megesik, már reggel üres polcok fogadják őket. Vannak, akik náluk is korábban kelnek.

Fotó: maljevac.com


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]