Közérzet · 2023.03.03.

BETEGÜGY – Orvoskamara kontra kormány

Az orvoskamara a fizetős gyógyítás veszélyeire hívta föl a figyelmet, kiiktatásával szabaddá válhat a pálya a privát ellátásnak. Oka egyszerű: a jelenlegi formájában az állam nem tudja fenntartani „betegügyi intézményeit”, pénzt nem ad, így a polgárok a magánellátásba kényszerülnek.

Aki az utóbbi két évben járt már magyar rendelőben, kórházban, pontosan tudja, azokat az orvosok hivatástudata működteti. Hogy szükségállapot van az egészségügyben, erről a betegek nyíltan beszélnek, csak a kormány hallgat. Úgy tesznek, mintha minden rendben lenne. Amikor egy megyei orvoskamara elnöke nyilvános tanácskozáson a nyílt párbeszéd szükségességét hangsúlyozta, jött is a válasz: megszüntették a kamarát. Gyorsított eljárással két nap alatt összedobták a törvényt. A parlamentben az ellenzék vitatta, azután a kétharmad megszavazta, hogy nem kötelező a gyógyításhoz a kamarai tagság. 

Ismerős csiki-csuki

A Gyurcsány-kormány 2007-ben már eltörölte a rendszerváltás egyik fontos vívmányát, miszerint az orvosok saját választott küldötteiken keresztül dönthetnek a szakmájukat érintő ügyekben. Akkor is hatalmas pénzekről volt szó az egészségügyi reform kapcsán, több-biztosítós modellel, bezárandó kórházakkal, vizitdíjjal és kórházi ágydíjjal. 16 éve is meg akarták törni a változásoknak ellenálló orvosi kart. Az Orbán-kormány 2011-ben a demokrácia helyreállítását hangoztatva engedte újra működni a Magyar Orvosi Kamarát. Csakhogy mára nekik is meggyűlt velük a bajuk, mert az 50 ezer tagot számláló orvoskamara felelősnek érzi magát a betegekért, nem hagyná őket a sorsukra, pontosabban a fizetős pályára kényszeríteni. Erről eddig az érdekvédő szervezet sem beszélt nyíltan, hiszen tapasztalták, a kormány nem tűri, ha nyíltan szállnak szembe velük.


orvoskamara, BETEGÜGY – Orvoskamara kontra kormány
Hogy szükségállapot van az egészségügyben, erről a betegek nyíltan beszélnek, csak a kormány hallgat (Fotó: Brenda Tamás)

Ki hova jut a káoszban

Az asztal alá söpört problémákról a kormány titkolózik, néhány intézkedéséből sejthető, hogy azokat központosítással oldaná meg, pénz nélkül, sőt annak kivonásával. Csökkentenék a háziorvosok számát, az 1200 kártya alatti körzeteket megszüntetnék. Az önkormányzatoktól elveszik a háziorvosi ellátást, az orvosokkal az állami praxiskezelő szerződne. Elveszik az ügyeleteket is, a mentőszolgálat lép a helyükbe. Államosítanák az önálló járóbeteg-szakrendelőket.  A városi kórházakban járóbeteg-, ápolási és sürgősségi beavatkozásokat végeznének, így az orvosokat és az asszisztenseket oda vezényelnék a megyei kórházakból, ahol a súlyosabb betegek ellátása történne.

Nem hátrálni, cselekedni kell

A kamara szerint az intézkedések következményeként csak a szegények és a nagyon súlyos betegek maradnának az állami rendszerben, a többiek a fizetős ellátást választják majd. Például már a drága, másfél milliós csípőprotézis-műtétek csaknem 30 százaléka magánkórházban történt. A többéves várakozási listákat a nagy fájdalmak és a mozgáshiány miatt sokan így védték ki. A nőgyógyászati vizsgálatok fele magánrendelőben zajlik.

A kamara főtitkára állítja, nem hagyják magukra a betegeket: „Céljaink nem változnak. Mi ugyanazok vagyunk, akik a hálapénz eltörléséért küzdöttünk éveken át, akik a kórházi fertőzésekkel kapcsolatos kampányba kezdtünk, és a tiszta, átlátható egészségügyért harcoltunk. Aki így gondolja, és szolidarítani kíván, az most mondja fel a szerződését. Az orvostársadalomnak nincs nagyon hova hátrálni, cselekedni kell.”  

Vezető kép: A parlamentben az ellenzék vitatta, azután a kétharmad megszavazta, hogy nem kötelező a gyógyításhoz a kamarai tagság (Fotó: index.hu / Kovács Attila)


1 Response

  1. Domján Gáborné szerint:

    Egy háziorvos megszólalásából azt hiszem, többet megértünk. A facebookon találtam, név nélkül teszem közzé, mert az illető nem hatalmazott fel a továbbközlésre.
    „Nekem 20 évem van még a nyugdíjig és háziorvos vagyok, aki a fizetéséből fogja fizetni az önkormányzati rendelő hétszeresre emelkedő rezsijét (250 000ft/hó), miközben megvonják a finanszírozásunk 20%-át, és bevezetnek egy olyan indikátor rendszert, ami totálisan nem tükrözi a munkánk minőségét. Az elvonás azért történik állítólag, hogy a legjobban teljesítő 25% kapjon vissza valamennyi alamizsnát az elvont területi és fix díjból. Továbbá: belekényszerítenek egy olyan ügyeleti rendszerbe, ahol a betegellátás helyett börtönorvosi vizsgálatot kell végzünk a megyeszékhelyeken, persze ingyen, és mindemellett nincs helyettesünk (sem orvos, sem ápoló),ezért tavaly összesen 10 napra tudtam elmenni szabadságra egész évben. Szakmai egyeztetés nélkül alakítják át (teszik tönkre) az egészségügyi alapellátást is és ha ellenkezünk, lásd kamara, akkor feloszlatják az érdekképviseleti szervezetünket: oszd meg és uralkodj elve alapján kormányoznak, és lassan összeomlik az alapellátás kártyavárais. (átlag háziorvosi életkor 60 év). Már én is külföldben vagy pályamódosításon gondolkozom, 20 év még hosszú idő…”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]