Közérzet · 2022.10.13.

Beszélgetés L. Ritók Nórával

Pedagógia, művészet, esélyegyenlőség. Ez a címe a Józan ész társasága rendezvényének, amelynek meghívott vendége L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője.

Hogyan lehet változtatni a generációs szegénységben élő gyerekek helyzetén? Az Igazgyöngy Alapítvány az oktatáshoz kapcsolta a kríziskezelést, a családgondozást, ezáltal egy esélyteremtő stratégiát hozott létre Toldon. Nagy hangsúlyt kapott a közösségfejlesztés, és társadalmi vállalkozás is van benne. Az Igazgyöngy Alapítvány mottója: gyermekközpontúság, hátránykompenzálás és a szociális kompetenciák fejlesztése.

L. Ritók Nóra bő tíz évvel ezelőtt hozta létre az alapítványt, hogy munkatársaival segítse a szegregátumokban élő gyerekeket. Menet közben azonban azt tapaszalták az alapítvány munkatársai, hogy nemcsak a mélyszegénységben élő gyerekeknek, de a szüleiknek is szükségük van segítségre, útmutatásra. Ma már komplex program alapján dolgoznak, ami követendő minta lehetne egész Magyarországon – mégsem így van.


L. Ritók Nóra a Józan ész társasága meghívására érkezik Veszprémbe. A beszélgetés október 14-én, pénteken 16 órakor lesz a Völgyikút Házban.

A vezető képen L. Ritók Nóra. Fotó: Magyar Hang/Végh László

Kép forrása: VEGH LASZLO

[fbcomments]