Közérzet · 2017.05.26.

BÉRUNIÓ – Egyenlő munkáért egyenlő bért!

Egy év alatt nyolc uniós tagországban egymillió aláírást kell összegyűjteni ahhoz, hogy az Európai Bizottság napirendre tűzze azt a Jobbik által indított polgári kezdeményezést, amely az európai bérunió megvalósulását, vagyis a kelet és a nyugat közötti bérkülönbségek megszüntetését célozza – mondta el mai sajtótájékoztatóján Kepli Lajos, a párt országgyűlési képviselője.

A Jobbiknak Horvátországban, Bulgáriában, Szlovákiában, Lettországban, Észtországban, Romániában és Lengyelországban sikerült támogató pártokat, szakszervezeteket, illetve magánszemélyeket megnyernie, velük közösen nyújtották be indítványukat, amit nemrégiben hagyott jóvá a bizottság. Az aláírásgyűjtés elektronikus felületeken már a nyáron megkezdődik, ősztől pedig gyűjtőíveken is lehet majd csatlakozni a kezdeményezéshez.


A pártot ért kritikákkal kapcsolatban a képviselő leszögezte, hogy nem hatásköröket akarnak átadni az uniónak, hanem a kohéziós politika változtatását szorgalmazzák. Céljuk, hogy a kohéziós források hatékonyabban szolgálják a kelet-közép európai országok gazdaságának versenyképessé tételét, javítva többek között a kis- és középvállalkozások talpon maradásának esélyét is.

Miközben az árunió megvalósult, a bérunió nem, sőt, egyre nagyobbak a bérkülönbségek, a magyar bérek leszakadása pedig riasztó. Emiatt vándorolt külföldre több százezer honfitársunk, ami a turizmus, az ipar és az egészségügy területén egyaránt súlyos munkaerőhiányhoz vezetett. Ma Magyarországon minden második-harmadik fiatal külföldön tervezi a jövőjét, ezt a folyamatot pedig jó lenne megállítani, mert ahogyan a kormány, úgy a Jobbik sem a bevándorlókkal kívánja a problémát megoldani. Kepli Lajos hozzátette: a nyolc országból jóval több, mint egymillió aláírásra számítanak, de az eredmény nem máról holnapra várható. Reményeik szerint az ellenzékben indított kezdeményezés sikerét már kormányon fogják az ország javára fordítani.


[fbcomments]