EKF / Kultúra · 2022.01.23.

Bernar Venet életmű-kiállítása Berlinben

Retrospektív kiállítás nyílik Bernar Venet francia képzőművész alkotásaiból Berlinben január 28-án. A több mint százötven munkát magában foglaló életmű-kiállításon ott lesz a Veszprém Kukac szimbólumául fogadott hatalmas spirális vaskompozíció is.

Bernar Venet, Bernar Venet életmű-kiállítása Berlinben
Fotó: Művészetek Háza

Lukács Viola művészettörténész, Bernar Venet 2015-ben Veszprémben és Budapesten megrendezett kiállításának kurátora dolgozik a berlini helyszínen is. Tőle tudjuk, milyen nagy munka ezeknek a többtonnás vasrudakból álló grandiózus szoborcsoportoknak a biztonságos installálása. A kiállítást egy performansszal nyitja meg a mester, ami a beszédes Dominó címet kapta. Talán nem árulunk el titkot, ha elöljáróban megjegyezzük, milyen megrázó, sokkoló dominóeffektus ezeknek az acélbordáknak egy mozdulat hatására történő összeomlása, még ha szándékos művészi koncepció eredménye is.

Bernar Venet, Bernar Venet életmű-kiállítása Berlinben

Az új berlini Kunsthalléban, a tempelhofi repülőtérnél május végéig látható kiállítás Bernar Venet hatvanéves pályájáról ad átfogó képet. Walter Smerling kurátor nem csak a nagyméretű absztrakt fémszobrokat mutatja meg, amelyek a világ számos pontját bejárták Amerikától kezdve, Japánon át Svájcig, de betekintést nyújt a látogatóknak mindabba, amivel a minimalista és konceptuális mozgalmak élvonalába tartozó művész hosszú karrierje során foglalkozott. Volt festő, szobrász, költő, fotográfus, színházi díszlettervező – a művészet szinte minden területén megpróbálkozott az önkifejezéssel, hatvan évet felölelő pályája szisztematikus elméleti építkezésről tanúskodik. Alkotói hitvallásának alapja, hogy kezdettől fogva elzárkózott minden tudatos szerkesztéstől, interjúiban kifejtette: a gravitáció törvényei előtt fejet hajtva a véletlent hívja alkotótársául.


Bernar Venet, Bernar Venet életmű-kiállítása Berlinben
Fotó: Vio Luku

Csak sajnálni tudjuk, hogy hat évvel ezelőtt nem maradhatott itt a francia művésznek a veszprémi központi körforgalomban felállított spirális vasszobra. Nem kérdés, hogy emelte volna közösségünk imázsát, akár az Európa Kulturális Fővárosa koncepcióban is.

Korábbi írásunk a témában itt.

Fotó: Művészetek Háza


[fbcomments]