Kultúra · 2022.01.31.

Bemutató – A mindenség elmélete

A Veszprémi Petőfi Színház február 11-én mutatja be A mindenség elmélete című előadást Kálloy Molnár Péter rendezésében. A színész-rendező vall a történetről, Stephen Hawking zsenialitásáról, a darabhoz készülő zenéről.

Vannak élményei Stephen Hawkinggal kapcsolatosan?

– Nagyon szeretem a Spektrumot, a National Geographic-ot, a bolygókkal kapcsolatos ismeretterjesztő műsorokat, ezért többször láttam őt a tévében. A könyvét, Az idő rövid történetét viszont nem olvastam korábban. Lenyűgöző számomra, hogy micsoda akaraterő és önuralom lakozott benne a tehetségén és a zsenialitásán túl. Hasonló témákról már készítettem előadásokat. Például Böszörményi Gyula kisregényéből a Kucót, de rendeztem és játszottam is a Virágot Algernonnak című darabban. Mindkettő az enyhe értelmi fogyatékosságról szól. Mindig is feladatomnak éreztem, hogy beszéljek a hátrányos helyzetű emberekről. Ha egy alkalommal csak egy embert győzünk meg arról, hogy jobban oda kell figyelni ezekre az emberekre, már megérte.

Mi az, amit a leginkább szeretne megmutatni a történetből?


– Mindannyiunknak van apróbb nyavalyája, baja, problémája. Viszont Stephen Hawkingnak nem szegte a kedvét, nem befolyásolta a tehetségét, hogy neki jóval nagyobb teher jutott, mint amivel átlagban küzdenek az emberek. Szeretném megmutatni, hogy mindig van értelme folytatni. Ő élete végéig kitartott a tudomány és a közösség szolgálata mellett. Számomra ez a legfontosabb üzenet. Most lett volna 80 éves, a kortársunk volt. Példája, munkássága, küzdelme mindenképpen érdemes arra, hogy megmutassuk az embereknek.

– Különleges zene és díszlet készül az előadáshoz.

– A zenét Farkas Izsák hegedűművész szerzi. A zenerajongók biztos találkoztak már a nevével. A harmincas éveiben járó művész elektromos hegedűvel és looperrel forradalmi és európai színvonalú műveket hoz létre. Mivel már többször dolgoztunk együtt különböző zenei projektekben, felvetődött bennem, hogy ő írja ennek a rendkívül szerethető, mégis karcos és egyedi történetnek a zenéjét. A díszlet Székely László tanár úr munkája. Óriási boldogság számomra, hogy elvállalta. Kárpáti Enikő a jelmeztervező, Lőkös Ildikó a dramaturg, úgyhogy nagyszerű az alkotógárda. A színészek hozzáállását és képességét pedig nem győzöm eléggé hangsúlyozni.

Hogyan tudná „felkészíteni” a nézőket A mindenség elmélete című előadásra?

– Ne ijedjenek meg a történet komolyságától! Ez nem egy vígjáték, de nagyon sok kedves és szép, akár nevettető rész van a darabban. Nem szeretnék egy tragédiahalmazt színpadra tenni, mint ahogy Stephen Hawking élete sem volt az. A betegségével együtt is elképesztően jó humora volt. Ezt szeretném kiemelni! A munkásságáról szintén szólni kell, persze mindenki számára érthetően.

Szerző: Virág Cintia

A képen Kálloy Molnár Péter. Fotó: Hatszín Teátrum


[fbcomments]