Egyéb · 2021.06.11.

Bemutatkoztak az MSZP és a Párbeszéd képviselőjelöltjei

Elhatároztuk, hogy a Veszprémi 1-es és 4-es körzetben legyőzzük a Fideszt – mondta Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke azon a sajtótájékoztatón, amelyen az MSZP és a Párbeszéd két közös jelöltje mutatkozott be. A Veszprém megyei 1. számú országgyűlési egyéni választókerületben (Veszprém és környéke) Mesterházy Attila, a 4. számúban (Pápa és térsége) Grőber Attila a jelölt.

– Az MSZP és a Párbeszéd zöld-szociális fordulatot szeretne véghez vinni, amire önmagában a demokrácia és a piacgazdaság nem képes – jelentette ki az MSZP társelnöke. – Szeretnénk fölemelni a társadalmunkat, és elegünk van az álkonzultációkból! Arról szükségtelen konzultálni, hogy mekkora legyen a legkisebb jövedelem. A minimálbért azonnal adómentessé kellene tenni, hogy ezzel is növeljük a dolgozók bevételét! Ez 2,3 millió embert érint, a munkavállalók felét. A másik hatalmas réteg a nyugdíjasoké. Vissza kell állni a 2010 előtti, úgynevezett svájci alapú indexálásra. Ezáltal a nyugdíjasok 5,35 százalékkal magasabb járandóságot vehetnének kézhez havonta. A nők 40 program maradni fog a kormányváltáskor, viszont rendezni szükséges a rokkantnyugdíjasok helyzetét. A mindenkori minimális rokkantnyugdíj összegét fel kell emelni a minimális nyugdíj feléig. Kunhalmi Ágnes szerint olyan miniszterelnökre van szüksége Magyarországnak, aki a legszélesebb réteget tudja megszólítani.

– Nemcsak megszólítani, de vinni is kell az országot – emelte ki a politikus. – Karácsony Gergely már bebizonyította, hogy képes rá: a támadások, megszorítások ellenére is sikeresen irányítja a fővárost. Ezután bemutatkoztak a képviselőjelöltek.


Életpálya-modell a pedagógusoknak

– A rendszerváltáskor kezdtem a felnőtt életemet – mondta Grőber Attila tanár, filozófus, a megyei közgyűlés tagja, aki 19 éve önkormányzati képviselő Pápán. – Azt hittem, az én kortársaim lesznek annak a nagy generációnak a tagjai, amelyik egy boldog országot teremt. Sajnos nem így történt, mára egy megosztott Magyarországon élünk. Tartozom annyival az országnak, a magyar társadalomnak, a gyerekeimnek, hogy közös erővel egyesítsük az országot. Két fontos kérdést említenék. Az egyik: tizenegy éve az önkormányzatiság folyamatos korlátozása folyik. Ez egy teljesen tudatos tevékenység a Fidesz részéről: a kézből etetés politikájának a kialakítása. A másik: pár éve vezették be a pedagógus életpálya-modellt, ami 150 ezer embert érint és amiből egy szó sem volt igaz. Ezt ma már maguk a pedagógusok is életgálya-modellnek nevezik. Az egyik közösség, amelynek a következő kormány a jövőnk érdekében segíteni fog, éppen a pedagógusoké.

Mesterházy: Veszprém erős fideszes város

– Veszprém megye erős Fidesz-bázis, ami nagy kihívás számunkra, de vállaljuk – vette át a szót Mesterházy Attila. – A helyszín pedig, ahová ezt a sajtótájékoztató meghirdettük (az István király és Gizella királyné szobra előtti tér a várban – a szerk. megj.) szimbolikus. Mi a Szent István-i örökséges szeretnénk továbbvinni. István király megszüntette a törzsek viszálykodását: mi az ellenzéken belül együtt vagyunk. Értékválasztásunk is világos, a Nyugathoz orientálódott. Bizony újra felmerül a kérdés, hogy a nyugati, liberális demokráciát válasszuk, vagy az autokráciát. Nem az Oroszországgal vagy Kínával való gazdasági együttműködéssel van gondunk, hanem azzal, hogy ez az együttműködés kezd értékalapúvá válni. A miniszterelnök szeretné átvenné azokat a formákat, amikkel ez a két keleti ország operál, Magyarországnak viszont intézményesen Európához kell tartoznia.

Minden választás értékválasztás

Mesterházy szerint nem csak az MSZP és a Párbeszéd meg a teljes ellenzék kritizálja a jövő évi költségvetést, hanem Matolcsy György jegybankelnök is, tehát az ellenzék véleménye szakmai állásfoglalás is, nem csak politikai. Orbán Viktor szerint a jövő évi büdzsé, nem választási költségvetés, viszont Mesterházy Attila szerint minden költségvetés értékválasztás is egyúttal. A jövő éviből pedig hiányzik a egészségügyre, az oktatásügyre, a szociális védelemre, a közszolgáltatásokra és a gazdaság megerősítésére való odafigyelés.– Természetesen a jó dolgokat mi is támogatjuk. Ilyen például az Európa Kulturális Fővárosa program, amelynek megvalósításához magam is felajánlottam a segítségem és a nemzetközi kapcsolataimat – fejezte be a képviselőjelölt.


[fbcomments]