Közérzet · 2015.08.07.

BELVÁROS – Szürke szürkével

Elcsépelt fogalom a szürke ötven árnyalata, mégsem jut más az eszünkbe, ha végigjárjuk Veszprém most felújított belvárosi részeit. Az ünnepélyes átadás már megtörtént, de a munkálatok, az utolsó simítások most is folynak. Ezt már megszoktuk, simán elmegyünk mellette. Csak az a sok szürke beton és korlát ne volna!

Kezdjük inkább a tetszetős részletekkel, jó megoldásokkal! Az OTP Bank előtt nem vágták ki a sorból kilógó fát. Ez dicséretes megoldás ahhoz képest, hogy a Kossuth utcán egyetlen fát sem kíméltek.


P1010114

Szép lesz majd ez a teraszos kert is, ha megnőnek a növények.

P1010116

Végre valakinek eszébe jutott, hogy a padokat nemcsak szürkére lehet festeni, hanem sárgára is! (Szerintünk pirosra, kékre, zöldre és lilára is.)

P1010122

Egy-egy kis térre játszóeszközöket tettek ki, ami egyrészt dicsérendő (üde színfoltja a térnek), másrészt el tudom képzelni azt az anyukát, aki a háromévesével szeretne eljutni A-ból B-be a belvárosban, de a gyerek folyton megállásra kényszeríti, mert éppen felfedez egy-egy játszóeszközt az út mellett. Szerencsésebb lett volna egy helyre több alkalmatosságot szerelni, hogy az anyuka is pihenhessen egy padra ülve, amíg a gyerek végig nem próbál minden játékot.

P1010119

P1010124

P1010125

Még egy örvendetes felfedezés: nyilvános illemhely a belvárosban, a K&H Bank mellett. Egyetlen szépséghibája: zárva van.

P1010132

Most jöhetnek a nyomasztó részletek! A megyeháza mellett eddig egy lépcső vezetett lefelé: most kettő. Ugyanonnan indulnak, egymástól tíz méterre végződnek. Feltesszük a kérdést: ennek mi értelme? Csak a zöldfelületből vettek egy jó pár négyzetmétert.

P1010121

A Szabadság térre vezető kis közben egy befejezetlen fémszerkezet csúfítja a környezetet. Állítólag a közeli étterem terasza lesz, ha elkészül. Ki tervezte, ki adott engedélyt erre a rondaságra az egészen más stílusban készült épület mellett?

P1010123

Szürke beton és szürke fémszerkezetek lépten-nyomon.

P1010127

P1010128

A mozgáskorlátozottaknak és kismamáknak komoly feladvány, hogy megtalálják azt az utat két pont között, amin tolószékkel, illetve babakocsival közlekedni tudnak. A K&H Bank előtt az első lépcső mellett még van egy rámpa, de a következő szinten sem előre, sem jobbra nem tudják folytatni az utat, mert ott csak lépcsők vannak. A harmadik szintre, az Alexandra könyvesbolthoz is csak lépcső vezet.

P1010131

A Gizella udvarból a Fortuna udvarba vezető lépcsőt már lefotóztuk a múltkor, de azóta sem jutott eszébe egyetlen műszaki embernek sem, hogy ki kellene javítani a hibát: a felső lépcső mellett kényelmes rámpa vezet, az alsó lépcső melletti rámpa pedig csak öngyilkosjelöltek számára ajánlott.

P1010126

Augusztus 5-én, az országon végigsöprő negyedik hőhullám idején még mindig ilyen állapotban volt a Gizella udvarban lévő ivókút.

P1010130

Végül álljon itt egy fotó egy korábban felújított térről, hogy valami pozitívummal fejezzük be a sétát! A Bástya üzletház melletti szökőkútnak mindenki örül a tikkasztó hőségben.

P1010136

 


[fbcomments]