Közérzet · 2015.08.18.

BELVÁROS – A szürke is egy szín, sokféle árnyalattal

Túl a műszaki átadáson, két héttel a projekt teljes lezárása előtt sajtótájékoztatón ismertették tegnap a veszprémi városházán a belvárosi rekonstrukció újabb szakaszának eredményeit.

Brányi Mária alpolgármester örömének adott hangot, hogy az elnyert uniós források egyrészt lehetővé tették annak az előnytelen kontrasztnak a megszüntetését, amely a Kossuth utca felújítása után a hozzá közvetlenül kapcsolódó részeken kialakult, másrészt új funkciók is megjelenhettek a mostani beavatkozások eredményeként.


Csaknem 700 millió forintból konzorciumi partnerek közreműködésével újult meg a Fortuna, a Gizella és a Sarolta udvar, a Hangvilla előtti park, a „lordok háza” mögötti parkoló, a buszpályaudvarral szemközti támfal, az OTP előtti terület, a Vár Áruház homlokzata és a zeneiskola épülete. Utóbbival kapcsolatban Szabó András építészmérnök a tervezők képviseletében elmondta, hogy a zeneiskola végre visszanyerte a pártállami idők előtti eredeti megjelenését, azokkal az építészeti stílusjegyekkel, amelyek meghatározzák Veszprém történelmi arculatát.

Józan György, a városfejlesztési iroda csoportvezetője elmondta, hogy a határidőket sikerült tartani, bár a 120 napos kivitelezési időtartam már-már irreálisnak tűnt az induláskor. Utómunkálatokra főként a zöldterületek vonatkozásában kell számítani – tette hozzá –, mivel az elmúlt hetek időjárása nagyban nehezítette a növényzet rehabilitációját. Jelenleg zajlanak a műszaki átadást követő javítások, például a burkolatok fugázatának rendbetétele és a lakatosszerkezetek szerelési hiányosságainak megszüntetése.

Ferenczi Gábor, a Pro Veszprém Kft. ügyvezetője a projekt keretében megvalósult kulturális programokról, köztük a Kabóca Bábszínház által menedzselt Mesefesztiválról adott összefoglalót, hangsúlyozva, hogy a város intézményeinek és civil szervezeteinek köszönhetően emlékezetes, közösség- és szemléletformáló rendezvények részesei lehettek a veszprémiek.

Portálunk felvetette, hogy sokak szerint nyomasztóan sok a szürke és nagyon kevés a szín a belvárosban, az emberek különösen a zöldfelületek elvesztését fájlalják. Brányi Mária szerint azonban a szürke is egy szín, az utcák térburkolatain is fellelhető sokféle árnyalattal. A burkolatoknak egyébként sem szabad tolakodóan színesnek lenniük, ami fontos, hogy jó szerkezetűek, jó minőségűek, jól járhatóak legyenek. A nagyon színes környezet nem megnyugtat, sokkal inkább frusztrál, ahogyan egy túlszínezett lakásbelső is. Az alpolgármester úgy véli, hogy a szürke képes egységes keretet és hátteret adni annak a színkavalkádnak, amit az élet, pontosabban minden élő fog megteremteni Veszprém utcáin.


[fbcomments]