Közérzet / Életmód · 2022.12.31.

BÉCS – A legélhetőbb és egyben a legbarátságtalanabb

A szomszédvárról nem most tették közzé először, hogy a világ legélhetőbb városa. Bécs már négy, illetve három éve is elnyerte a címet. Idén a tavalyi 12. helyről tornázta föl magát a The Economist minősítése szerint – mindeközben a külföldiek a legbarátságtalanabb jelzővel illetik.

Kétségtelen, hogy aki a császárvárosba látogat, ritkán fut össze tüntetőkkel, szinte soha nincsenek útlezárások, közlekedése könnyen átlátható és pénztárcabarát, kórházai, rendelői működnek. Kulturális élete a megszokott, a hagyományos programok mellett mindig tartogat meglepetést. Leginkább a felsoroltak alapján minősítik évről évre a világ százhetven városát az angol nyelvű magazin munkatársai. Tíz éve Európa metropoliszai is felkerültek a lista előkelő helyeire. Elsőként Bécs. A pandémia miatti lezárások megszakították ugyan dicsőséges menetelését, de az idén ismét a Duna-parti településé a dobogó legmagasabb foka. 

Bécs, BÉCS – A legélhetőbb és egyben a legbarátságtalanabb
A Franz Matsch szecessziós festő tervezte Anker-óra Bécs belvárosában

Nekünk, magyaroknak különösen otthonosnak tűnik a sok ismerős, híres név fémjelezte palota miatt – kezdve az Esterházyval és zárva a sort Batthyányval vagy Széchenyi szülőházával. Kedves helyek a történelmi épületek által közrezárt bolhapiacok, az illatos, világhírű süteményeket kínáló kávéházak vonzzák az embert, de megdöbbenünk az ételek árán, ha belépünk Bécs legrégibb éttermébe. 1180 óta működik a gettó egyik kis házában, konyhája páratlan, s alig kérnek valamivel többet, mint egy átlagos helyen. És akkor még nem szóltunk a Hundertwasser hullámzó, színes épületeiről, melyek az arisztokrata stílus eleganciáját játékosan oldják.


Bécs, BÉCS – A legélhetőbb és egyben a legbarátságtalanabb
A Hundertwasser-ház igazi turistalátványosság

Mindezeket évről évre felülmúlják a tárlatok. Nem a klasszikus, állandó kiállítások, hanem azok a tematikusak, amiket a művészettörténészek kitalálnak. Az ötlet, ami pofonegyszerűnek tűnik, de valahogy másoknak soha nem jut az eszükbe. Az idén például a művészek párharcai Példaképek és riválisok címmel. A reneszánsz és a barokk korszak leghíresebb műveinek jelentős része ezekből a versengésekből született. A kiállítás a Szépművészeti Múzeum kiemelkedő művei és a nemzetközi gyűjteményekből származó 70 másik jelentős mű, többek között Michelangelo, Albrecht Dürer, Tiziano, Paul Rubens alkotásainak egymással feleselése. Soha sehol nem volt még ilyen. Zarándokoltak is a népek Ausztriába. Még január 8-ig a kedves olvasó is megteheti, kocsiba sem kell ülnie, két és fél óra alatt elviszi a vonat.

Bécs, BÉCS – A legélhetőbb és egyben a legbarátságtalanabb
Henry Moore köztéri szobra a Karlsplatzon

Nem érdemes elhallgatni, hogy miközben a világ legélhetőbb városa, aközben a legbarátságtalanabb is.  Utolsó helyen végzett a beilleszkedési rangsorban, a barátságosság kategóriában szintén. A megkérdezett 11 970 külföldi állampolgár egyharmada nem érezte magát szívesen látottnak Bécsben. Az osztrákok nem tagadják, sokkal befogadóbbak voltak tíz éve, de mostanság egyre inkább úgy érzik, a lengyelek, a románok, a szerbek, a törökök közt kisebbségbe kerültek, elveszettnek érzik magukat imádott Bécsükben. A császárkor idillje végképp elszállt, beérnék már a hetvenes évek nyugalmával.

Fotók: Miklós Zsuzsanna


[fbcomments]