Kultúra · 2022.01.16.

Baumgarten-emlékdíjat kapott Géczi János

Baumgarten-emlékdíjat kapott a Balatonalmádiban élő Géczi János író, költő, szerkesztő.

– Felhőtlenül örülök a díjnak! – mondta Géczi János portálunknak. – Még decemberben felhívott Kukorelly Endre, a díj újraalapítója azzal, hogy elfogadnám-e az elismerést, amire én örömmel mondtam igent. Ma reggel pedig Mészáros Sándor, a Kalligram Kiadó igazgatója küldött egy e-mailt, hogy kihirdették a díjazottak névsorát. Azt is közölték, hogy a világjárvány miatt most nem terveznek ünnepélyes átadót. Majd egy későbbi időpontban lesz fogadás, és majd ott hangzanak el a laudációk. Azért örülök a díjnak, mert a szakmai háttere számomra az, ami kedves. Pályatársaktól kaptam, akiket rendkívüli módon tisztelek. Nem tudom, milyen indoklással kaptam, mert ugye az csak a laudációból derül majd ki, de összefüggésbe hozom a tavaly a Kalligram Kiadónál megjelent, válogatott verseimet tartalmazó, A napcsíkos darázshoz című kötetemmel. Ez egyfajta összegzése költői pályámnak.

Géczi János három könyvét sodorta el a Covid, azaz három könyve kapcsán maradtak el a találkozók az olvasókkal. Pedig sok érdeklődő volt a személyes találkozásokra Soprontól Szegedig. A Tenyérjós című regényét még be lehetett mutatni Veszprémben. A rózsa labirintusa című monumentális kiadványt már sehol sem. A napcsíkos darázshoz című kötet kapcsán pedig csak az Írók Boltjában találkozhattak az alkotóval az olvasók.


A Baumgarten-díj

A Baumgarten-díj a Baumgarten Ferenc Ferdinánd esztéta, műkritikus által alapított irodalmi díj és jutalom volt 1929 és 1949 között. Fennállása alatt 126 jutalmat és díjat osztott ki a Baumgarten Alapítvány. Schöpflin Aladár halálát (1950. augusztus 9-e) követően, októberben megszüntették az alapítványt. Megszüntetése után helyét a Minisztertanács által alapított József Attila-díj vette át. A rendszerváltás után az alapító leszármazottja, Baumgarten Artur próbálta elérni, hogy a díjat élesszék fel, az egykori javakat a kárpótlás során adják vissza, ám igyekezete nem járt sikerrel. 2019-ben Kukorelly Endre egymillió forintot ajánlott fel a Baumgarten-díj visszaállítására. 2020. január 16-án adták át első ízben a 2019-ben alapított, közösségi finanszírozással fenntartott Baumgarten-emlékdíjakat. Minden évben öt díjat és hat jutalmat ítél oda. A díjazottak személyéről a tanácsadók javaslatai alapján egy kurátor dönt.

Az idei díjazottak

Baumgarten-emlékdíj: Géczi János, Harkai Vass Éva, Lövétei Lázár László, Markó Béla, Nemes Z. Márió, Ilma Rakusa, Szirák Péter, Tamás Gáspár Miklós

Baumgarten-emlékjutalom: Nagy Csilla, Vajna Ádám, Vida Kamilla

Könyvbemutató a magyar kultúra napja alkalmából

A magyar kultúra napja alkalmából rendezett eseménysorozat egyik pontja lesz január 23-án, vasárnap 17 órakor Géczi János A napcsíkos darázshoz című kötetének rendhagyó bemutatója a Hangvilla kamaratermében. A bemutató a Pannon Várszínház HÍD elnevezésű sorozatának része. Az eseményt Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója rendezi. Közreműködők: a Forte Társulat, Kovács Attila zongoraművész és a Pannon Várszínház színészei.


[fbcomments]