Hasznos / Egyéb · 2023.08.14.

Bátran dekoráljunk bármely évszakban mű krizantémcsokorral!

A krizantém a növényvilág egyik legsokoldalúbb szépsége. Évszázadokon keresztül inspirálta az embereket, legyen szó irodalomról, művészetről, sokan mégis csak úgy ismerik, mint a temetői sírokra helyezett dekoráció.

Pedig ez a virág sokkal több ennél. A szirmok gazdag színárnyalatai a sárgától a mély piros színekig változatosak. A Prauda-Dekor Kft. krizantém virágcsokor variációin túl számtalan egyéb művirágot találunk. A műzöldek és selyemkitöltők pedig hozzájárulnak ahhoz, hogy harmóniát teremtsünk a csokron belül. Mindezek nagy segítséget nyújtanak a dekoratőrök, lakberendezők munkájában, hiszen a valósághű növények bármely évszakban megvásárolhatóak.

A krizantémról

A rendkívül népszerű növény számos fajtája és színe fellelhető. Az olykor egyszerű, máskor tömött virágfejek általában ősszel virágzanak. A valódi növények ugyan ellenállóak a hideggel szemben, azonban gyors hervadásuk garantált. Mivel az elmúlásra emlékeztetnek őszi virágzásukkal, így elsősorban a temetői dekorációban találkozunk ezekkel a növényekkel.

Már jóval időszámításunk előtt a kínai kultúrában előszeretettel ábrázolták a művészek, versekben, festményeken és hímzésekben is szerepelt a növény. Hazánkban november 1. környékén virágzik, emiatt Halottak napján sokan választják vágott virágként a sírok díszítésére.

Miért előnyös a műnövény használata?

A valósághű utánzatok használata több előnnyel járhat. Elsősorban tartósabbá válik a dekoráció, hiszen a virágok nem hervadnak el, akár évekig megtartják formájuk, színárnyalatukat. A tisztításuk is egyszerű, időközönkénti portalanítással kell csak gondoskodnunk a frissességről.

Bár az eredeti növényeknél néha költségesebb a műnövények beszerezése, hosszú távon mégis megéri az alkalmazásuk, mert az eredeti virágok 2-3 hetes tartósságát jóval túlszárnyalja a művirág használata. Azok számára is előnyös a nem valódi virágokkal történő dekoráció, akik pollenallergiában szenvednek. Így ugyanis mentesülnek a kellemetlen tünetektől, mégis gyönyörködhetnek a pompás szirmokban.

A krizantém szimbolikája

Miután ez a növény keletről került Európába, és a kínai kultúra részét képezi, így az ottani szimbolikája kicsit eltér a nyugati világ jelentéseitől. A legtöbben a hosszú, boldog élettel párosítják a krizantémot Kínában és Japánban, mivel virágzása az ehhez kapcsolódó ünnep idején kezdődik. Japánban az igazság virágának is nevezik a krizantémot.

A nyugati kultúrákban inkább az elmúlásra és a gyászra asszociálunk, ha meglátjuk hosszú, finom textúrájú, törékeny szirmait. A virág különböző színárnyalata is más-más jelentést hordoz. A fehér általában a tisztaságot és ártatlanságot jelképezi, az aranysárga a bőséget és boldogságot, míg a piros az életerőt és szenvedélyt.

Bármelyik változatot is használjuk a díszítéshez, nem hibázhatunk, hiszen a valósághű művirágok tökéletesen helyettesítik az eredeti növényeket.


[fbcomments]