Covid / Közérzet · 2021.05.05.

Barna és fehér tömeghisztéria

Veszprém egyik jó hírű kulturális intézménye órák alatt vált országosan hírhedtté egy udvariasan megfogalmazott felhívás miatt. Ki gondolta volna, hogy a lassan másfél éve sűrűsödő indulatok és frusztrációk pont holmi barna és fehér éttermi tálcák miatt csapnak át elképesztő tömeghisztériába?

A történet ismert: a História Hangvilla Étterem örömmel adta hírül, hogy délidőben újra várják az önkiszolgáló rendszerben ebédelni vágyó vendégeiket. Az önkiszolgálás lényege ugyebár a műanyag tálca, amiből létezik barna és fehér. Azt kérték, a barna tálcát a védettségi igazolvánnyal rendelkezők válasszák és kedvük szerint a teraszon vagy az étterem belső terében fogyasszák el az ebédjüket. Az igazolvánnyal nem rendelkezők pakoljanak fehér tálcára és ebédeljenek a teraszon. Az elvitel a barna és a fehér tálcások számára egyaránt szabadon választható.

Ezt követően ezrével kezdtek özönleni a felháborodott kommentek, a sztorit felkapta az országos sajtó, és Mátészalkától Letenyéig, Soprontól Gyuláig kitört a tömeghisztéria. Személyiségi jogok, diszkrimináció, rasszizmus, nácizmus, meg a sárga csillag emlegetése… Sárga csillag! Hogy jön ez most ide? Egy kisvárosi önkiszolgáló étteremről beszélünk, a lassan harmincezer áldozatot követelő koronavírus-járvány annyira várt lecsengése idején!


Az a gátlástalan gyűlöletáradat, ami a veszprémi Hangvillára zúdult, valójában egy kétségbeejtő tünet. Azt jelzi, hogy az emberek mostanra eljutottak a tűréshatárukig. Elegük van a bizonytalanságból, a hiteltelen kommunikációból, a nem működő információs rendszerekből, a logikátlan intézkedésekből, a titkolózásból, a mutyikból, az oltási program és a védettségi igazolványok körüli káoszból. Idegesek, dühösek, túlérzékenyek és egymás ellen fordulók. Mindez régóta fortyog a felszín alatt, és akkor jön egy veszprémi étterem a barna és fehér tálcáival. Pont elég ahhoz, hogy a népharag ellenük forduljon, pedig ők is csak elszenvedői mindannak, ami ide vezetett. Az, hogy már ennyi is elég, a történet legrémisztőbb vetülete.

Hiába kértek elnézést, ha akaratlanul bárkit megbántottak, hiába magyarázták utólag, hogy nincs emberük az igazolványok ellenőrzésére, meg egyébként se szeretnék ezzel zaklatni a vendégeiket. Hozzáteszem, személyi igazolványok ellenőrzésére (a védettségi kártya csak azzal együtt érvényes) az éttermi alkalmazottaknak valójában jogosultságuk sincs, miközben a milliós büntetéssel ők vannak fenyegetve a járványügyi előírások be nem tartása miatt. A barna és fehér tálcák esete iskolapéldája annak, hogy az átgondolatlan rendelkezések óhatatlanul konfliktusos megoldásokat szülnek és növelik a bajt.

Ha nagyobb lenne a társadalmi bizalom, talán a hangvillások is elhitték volna, hogy az igazolvánnyal nem rendelkezőknek – ha másért nem is, legalább az irántuk való szolidaritásból – eszükbe se jut a belső térben asztalhoz ülni. De mivel nem voltak ebben biztosak, kitalálták ezt a barna-fehér tálca rendszert. Nem hinném, hogy a megkülönböztetés szándékával, inkább az óvatos bizalom jegyében. Feltételezve, hogy akinek nincs kincstári plasztikkártyája, az nem a barna tálcáért fog nyúlni, hanem a fehérért, és ott fogyasztja el az ebédjét, ahol a felsőbb elrendelés szerint étkeznie kell. Csakhogy rosszul mérték föl a társadalom általános idegállapotát, így végül rajtuk csapódott le minden indulat a valódi címzettek helyett.

(Kép forrása: facebook)


[fbcomments]