Közérzet · 2016.06.07.

BÁRCZI-HÉT – Egy másik világ

Tíz éve rendezik meg hagyományosan a Bárczi-hetet a Bárczi Gusztáv Általános Iskola és Speciális Szakiskolában. Idén május 30. és június 3. között zajlottak a programok. Volt egy nap, amely kiemelkedett a többi közül az események gazdagsága és a vendégül hívott tanulók miatt. Ezen a napon a Táncsics Mihály Szakközépiskola diákjai adtak át megtanulható tudásanyagot a bárczis gyerekeknek.

Teljesen egészséges, már majdnem felnőttek fiatalok találkoztak a bárczis kisdiákokkal. Olyan gyerekekkel, akiknek a mindennapok feladatai nehézségeket okoznak, legyen szó közlekedésről, tájékozódásról, kommunikációról, tanulásról. Érdekes és egyben szívmelengető volt látni, hogy a kisebbek milyen nagy gonddal és lelkesedéssel dolgoztak a „nagyok” keze alá. A legkisebbek gyöngyöt fűztek, papírokat hajtogattak, ollók segítségével formálták a kiszínezett alkotásokat. A nagyobbak üres fémdobozokat pingáltak ki pirosra, zöldre, kékre, kinek mi volt szimpatikus. De még mielőtt tetszetős ruhát kaptak volna a növényeknek szánt hengerek, egy speciális gép segítségével lyukakat fúrtak a dobozokba.


Volt közöttük egy különleges is. Az asztalon álldogált egymagában, és a lyukak egy szívet formáztak. Egy támogatónak készült, a Mackó Cukrászdának, amely pogácsát és egy tortát ajánlott fel a rendezvényre az iskolának. (Az egyik dolgozójuk kifejezetten erre a napra vett ki szabadságot, hogy segíthessen.) A gyerekek ezzel az alkotással köszönték meg a kedvességet.

Az iskola egyik falát autista gyerekek vették birtokukba, rajzoltak, festettek rá, kreativitásuk nyomán szinte életre kelt. Az egyik asztalnál manikűrözést, frizurát lehetett kérni. Tanár és diák egyaránt beállt a sorba, ezen a napon mindenki egyforma volt, nem számítottak a fölé- és alárendeltségi viszonyok. A fiúk pedig egy másik helyszínen raklapokat csiszoltak, festettek, amelyekre a kicsik korábban említett alkotásai kerültek, kényelmes helyet biztosítva így a növényeknek.

A Táncsics Mihály Szakközépiskola mellett a Kolping Katolikus Szakiskola, Speciális Szakiskola és Kollégium (Pétfürdő) néhány diákja is részt vett a programon, és ízletes ételeket készített a gyerekeknek.

Burucs Andrea


[fbcomments]