Közérzet · 2021.05.19.

Ballagás – kormányrendeletben az engedély

Egyedi igazgatói előírások betartásával, de hivatalosan is engedélyezett a ballagás. Ráadásként egy nagyvonalú döntés: a kormányrendelet szerint azok is érettségizhetnek, akik a hivatalos időpontban nem tudtak elmenni vizsgázni.

Pünkösd után megszervezhető a középiskolai ballagás. A kormányrendelet csak arra kötelezi az iskolákat, hogy a rendezvény szabadtéren legyen, maszkokat viseljenek. Ez alól néhányan kapnak felmentést, mint például a hatévesnél fiatalabbak, az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal élők, de a ballagóknak sem kell eltakarniuk arcukat, illetve az ünnepség fellépői is „szabadon” szólhatnak május 25-e után. Azt, hogy az elköszönők mennyi vendéget hívhatnak a szabadtéri ünnepségre, az iskola igazgatója dönti el, de bárki megjelenhet anélkül, hogy igazolná védettségét a koronavírus ellen.

A középiskolák többsége nem számított a kedvezményre, ezért online már elbúcsúztatták diákjaikat. Feltehetően az iskolákban a tanévzárókkal kapcsolják majd össze a ballagásokat, nem rendeznek külön eseményt.


Akik valamilyen okból nem tudtak az írásbeli érettségi vizsgákon számot adni tudásukról, lehetőséget kapnak az egyetemi felvételijükhöz szükséges pontszerzésre, azaz számukra pótló vizsgát szerveznek. Ez a pótlás szóban történik majd. A diákok az intézmény igazgatójánál kérhetik az utólagos érettségi lehetőségét, de ahhoz legkésőbb május 28-áig be kell nyújtani az igazolásokat a „fel nem róható okokról”. Emelt szintű érettségit is tehetnek a diákok szóban, illetve gyakorlati vizsgát. A kérelmek elfogadásáról az igazgatók értesítik a tanulókat. Mindezek ismeretében módosítani szükséges a felsőoktatási felvételi rendeletet is, mert a szóbeli vizsgák eredménye beszámít a pontokba.

Ballagási ünnepség a debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnáziumban 2018. május 4-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt


[fbcomments]